Mobile

Conclusie

Ondanks de vergelijkbare prijskaartjes van de hoofdtelefoons in deze test, zien we toch opvallend grote verschillen tussen de hoofdtelefoons in deze test. En dat op verschillende domeinen.

Wanneer noise-cancelling je prioriteit is, zijn er twee sets die we naar voor willen schuiven: de Bose QuietComfort 15 en de Audio-Technica ATH-ANC9 QuietPoint. De Bose is onklopbaar in het onderdrukken van laagfrequente geluiden, waardoor het de uitgelezen keuze is voor frequente reizigers die in alle stilte een lange vlucht willen uitzitten of op de bus ongestoord van muziek willen genieten. De Audio-Technica scoort net wat minder goed in dat soort omstandigheden, maar dankzij de drie filterinstellingen biedt hij ook een antwoord op de ‘geluidsvervuiling’ die je op een typisch kantoor hoort.

Louter klankmatig zijn de meeste sets sterker aan elkaar gewaagd, al zijn we geneigd om ook hier de Bose QuietComfort naar voor te schuiven als beste all-rounder. Daarbij valt ook op dat de Bluetooth-sets zonder uitzondering minder goed klinken dan hun bekabelde tegenhangers, al vangt de apt-X ondersteuning dat deels op wanneer je een apt-X compatibele telefoon of tablet bezit. Helaas zijn die toestellen voorlopig nog dun gezaaid, zodat deze technologie nog niet voor iedereen relevant is.

Gebruik je een van de meegeleverde audiokabeltjes bij deze Bluetooth-sets, dan merk je overigens dat het geluid ook sterk mee kan veranderen. Zo vinden we de Sennheiser MM 550-X de best klinkende draadloze hoofdtelefoon, maar presteert de Logitech UE 9000 duidelijk beter dan de Sennheiser wanneer we een audiokabeltje gebruiken.

Wat eveneens een aandachtspunt blijkt bij de draadloze hoofdtelefoons in deze test, is de bediening van alle extra functies. De vele knopjes op deze sets vragen echt wel wat gewenning, zodat het een beetje oefening kost om vlot overweg te leren gaan met de bediening.

Tellen we alle scores bij elkaar, dan zien we dat de Bose QuietComfort 15 er als Beste Keus uit komt, op de voet gevolgd door de Audio-Technica ATH-ANC9 QuietPoint. De beste draadloze set vinden we de Sennheiser MM 550-X, al ontlopen de prestaties die van de Logitech UE 9000 amper. Op de beste bekabelde hoofdtelefoons geven ze echter toch nog aardig wat terrein prijs.

Tot slot geven we ook nog een speciale vermelding aan de AKG K495 NC, die een bovengemiddeld fraaie afwerking en prima geluidskwaliteit koppelt aan een erg degelijke noise-cancelling. Hij moet het echter wel met heel wat minder extra’s doen dan zijn concurrenten. De Denon krijgt dan weer een pluim voor de innovatieve bediening en leuke app, maar weet minder te overtuigen met z’n actieve noise-cancelling en klank.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.