Redactie

Black Hawk Down

Met vooral Afghanistan en Irak in het recente collectieve geheugen, vergeet je bijna dat de V.S. tien jaar eerder al een zwaar mislukte militaire campagne op hun naam hadden staan. Een waaraan ze met veel optimisme begonnen maar op onverwacht veel tegenstand stuitten. En waarbij ze een compleet verscheurd land achterlieten. Sounds familiar? Welkom in Somalië, een West-Afrikaans land waar in 1993 een in essentie humanitaire missie werd afgeblokt toen achttien Amerikaanse soldaten het leven lieten tijdens gevechten in hoofdstad Mogadishu.

Regisseur Ridley Scott reconstrueerde in Black Hawk Down stap na stap, uur na uur de gebeurtenissen tijdens die éne effectieve aanval die de Amerikanen uitvoerden. Het idee was om een aantal militieluitenanten uit te schakelen tijdens een meeting, zodat cruciale VN-voedselhulp vrije toegang vond tot hun grondgebied. Maar dat ging goed fout toen de milities ineens twee Black Hawk-helikopters neerhaalden, en de soldaten (onder meer de overtuigend acterende Josh Hartnett, Tom Sizemore en Ewan McGregor) zonder luchtsteun omsingeld werden in de straten.

Niet toevallig kwam deze puike oorlogsfilm uit in 2002, niet zo lang na 9/11: Scott impliceert dat de V.S. na Somalië de durf hadden verloren om Amerikaanse levens te riskeren in obscure buitenlandse conflicten, en daardoor hun deur op een kiertje hadden gezet voor het internationaal terrorisme.

Maandag 24 juni op VIER om 22u30

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.