Mobile

5-inch Sony-smartphone daagt iPhone uit

Het nieuwe toptoestel van Sony, de Xperia Z, zal binnen enkele weken te koop zijn. Een 13 megapixel camera, een kwalitatief 5 inch scherm en – vooral – waterdichtheid moeten de Z de nodige uitstraling geven.

“Dit jaar zijn smartphones een van de segmenten waar we ons sterk op gaan concentreren”, verklaart Pierre Perron, directeur bij Sony Mobile. Nu dat telefoons helemaal deel zijn van Sony (vroeger werden ze samen met Ericsson gemaakt), wordt er dus zwaar ingezet op smartphones. Verwacht er maar meer van te zien, want Sony is van plan om er veel marketinggeld tegen aan te gooien.

Het pronkstuk is dus deze Xperia Z, een telefoon met een quadcore Snapdragon-chip aan 1,5 GHz en uitgerust met 16 GB opslagruimte. Maar die specs en het 5 inch scherm zijn niet voldoende om tegenwoordig op te vallen. Daarom komen er nog allerlei snufjes bij, die redelijk uniek zijn voor Sony.

De IP55/57-waarde voor de behuizing is het opvallendste. Het eerste cijfer verwijst naar de stofdichtheid, het tweede naar de waterresistentie. De Xperia Z overleeft tot een half uur lang op één meter diepte. “Misschien kan het dieper en langer, maar dan kunnen we niet garanderen. Je kan het alleszins probleemloos mee in de badkamer nemen tijdens het douchen of per ongeluk in de wc laten vallen”, klinkt het. We nemen aan dat het wasbeurt die daarop volgt dan ook zal overleven.

,

Sony zet voor heel z’n gamma sterk in op NFC, dus ook bij de Xperia Z. Het betekent dat je bijvoorbeeld de telefoon gewoon even tegen een compatibele draadloze speaker moet houden om een verbinding op te zetten en dan te streamen.

Dat werkt ook voor video. Nieuwe Sony-tv’s krijgen zo’n NFC-chip mee in de remote, zodat je de telefoon maar even tegen de afstandsbediening moet houden om het scherm van de Z op de tv te spiegelen. Vermoedelijk – maar dat kon niet bevestigd worden – gaat het hier om een implementatie van Miracast. Bij de demo's die wij zagen, werkte deze One Touch Mirroring even vlot als Airplay Video van Apple.

 


 

Ook WiFi Direct is aan boord, om bijvoorbeeld video over te zetten van een actiecamera.

Sony beweert ook dat de Xperia Z langer op één batterijlading blijft werken dan een doorsnee telefoon. Het heeft daarom de Android-telefoon uitgerust met een staminamodus, wat de standbytijd aanzienlijk zou uitbreiden. Je kan dan zelfs apps op een lijst plaatsen, zodat ze in deze spaarstand actief blijven. Dat is handig voor apps zoals Skype of Whatsapp.

De Xperia Z zal in tegenstelling tot elders maar in twee kleuren verkocht worden: zwart en wit. In ons land wordt het gebundeld met een soort dock, in wezen een stuk plastiek dat de telefoon op z’n plaats houdt. Kostprijs van dit topmodel: 649 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.