Redactie

4K-video sneller dan verwacht hier

Bij tests van Ultra HD-televisies kunnen we niet anders dan opmerken dat er momenteel nauwelijks 4K-video te vinden is. Dat kan wel eens sneller veranderen dan verwacht, want Netflix begint al in het voorjaar met 4K-streaming. En dat is veel vroeger dan verwacht.

Volgens Stuff.tv gaat Netflix op de CES-beurs aankondigen dat het begint met 4K-streaming. Maar niet naar alle klanten. Netflix is immers op vele manieren beschikbaar, via de browser maar via apps en via allerhande hardware. Een Netflix-app is er bijvoorbeeld op de Apple TV, maar ook bij de smart tv-platforms van de meeste tv-fabrikanten.

De 4K-streaming zou enkel beschikbaar zijn via apps op geselecteerde 4K-televisiemodellen. Op CES zouden de betrokken merken de Netflix-app meenemen in hun parade van productaankondigingen.

In een interview met Stuff.tv zegt Chief Product Officer Neil Hunt van Netflix dat de eerste 4K-stream zoals verwacht die van het tweede seizoen van de politieke drama House of Cards gaat zijn.

Het was wel geweten dat Netflix met name zijn eigen producties – waarvan 'House of Cards' de bekendste is – reeds in 4K opneemt. Zelfs dat is niet zo ongewoon, want de meeste Hollywood-producties zijn al jaren in een 4K-resolutie gefilmd.

De stap van 4K-bronmateriaal naar een Ultra HD-tv in de woonkamer ontbrak echter nog. Verwacht wordt dat op CES, dat in januari in Las Vegas plaatsvindt, er een opvolger voor Blu-ray wordt aangekondigd die geschikt is voor Ultra HD-films. Logischerwijze volgen dan daar of later nieuwe Blu-rayspelers die compatibel zijn met deze nieuwe standaard, daar bestaande speler wellicht niet in staat gaan zijn om een 4K Blu-rayschijf te spelen.

Netflix speelt in deze dus een echte voortrekkersrol, al is het wel een interessante vraag wie 4K-streams zal kunnen bekijken. Geschat wordt dat een Ultra HD-stream aftikt op 15 tot 20 mbit/s, wat behoorlijk wat is. Hoewel zwaardere internetverbindingen op papier dergelijke snelheden bieden, is het de vraag welke dat volcontinu doen.

Voor een volledig overzicht van tests van elke actuele Ultra HD-televisie op de Benelux-markt, klik hier.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.