Redactie

28 Days Later

Weet je nog toen zombies van die trage vortzakken waren? Wel, dat veranderde deftig met deze 28 Days Later (2002), een Britse zombiethriller waarin topregisseur Danny Boyle je eerst betovert met een lange sequentie in een compleet leeg Londen, en je daarna de stuipen op het lijf jaagt met zijn verhaal over Engeland dat geplaagd wordt door een vreemd virus dat mensen verandert in bloeddorstige zombies.

Net als in zombieklassiekers als Night of the Living Dead maakte Boyle zijn geïnfecteerden een metafoor voor een maatschappelijke ziekte. In 2002, toen de informatiemaatschappij pas goed op gang kwam en het dagelijkse leven drukker werd, waren dat stress en prestatiedwang: precies de reden waarom Boyles zombies de eersten waren die goed in de sprint gingen.

We volgen een groep overlevenden (onder meer Cillian Murphy en Naomie Harris) die eerst Londen en vervolgens het Britse platteland doorkruisen op zoek naar een veilige haven, en die uiteindelijk ook vinden. Maar de laatste hoop der mensheid, een legerkolonel die een versterkte vesting heeft gemaakt van een groot landhuis (Christopher Eccleston), laat binnen de muren van zijn fort evengoed dingen gebeuren waar je bang voor moet zijn.

Dinsdag 7 mei op 2BE om 22u55

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.