De drie grote mediagroepen VRT, VMMa en SBS Belgium willen een eigen on-demand platform dat toegankelijk is op zoveel mogelijk apparaten.
Volgens de zenderbeheerders is het huidige aanbod te beperkt en niet transparant genoeg door het gesloten systeem dat Telenet en Belgacom hanteren.
Oorspronkelijk werkte enkel de VRT, beheerder van ondermeer Eén, Ketnet, Canvas en Sporza aan het project dat door het leven gaat met de naam Rumble, maar intussen hebben ook de andere twee grote aanbieders VMMa en SBS zich bij het project gevoegd.
Met zowel SBS, VRT en VMMa zal project Rumble zo goed als alle Vlaamse TV-zenders gaan aanbieden, wat uniek is. Meestal is een project beperkt tot één mediagroep. Bijvoorbeeld zoals de BBC iPlayer, of Uitzending Gemist bij de Nederlandse nationale TV-zenders.
,
Eenmaal het Rumble-project van start gaat als publieke dienst zal je van onderstaande TV-zenders alles kunnen herbekijken, tot twee à drie dagen nadat het is uitgezonden. Ook zal je, naar alle waarschijnlijkheid, live kunnen kijken. Dat zegt De Standaard.
In eerste instantie zal Rumble enkel beschikbaar komen op smartphones en tablets, maar op termijn hebben de zenders ook plannen om het op TV te tonen via de settop-boxen van Telenet (digibox en digicorder) en de Belgacom-decoder.
Rumble zal hoogstwaarschijnlijk bestaan uit VTM, 2BE, Jim, Eén, Ketnet, Canvas, Vitaya, Vijf (het nieuwe VijfTV), Vier (het nieuwe VT4), Nickelodeon, TMF, MTV en Discovery Vlaanderen.
Het project zal op termijn Net Gemist, Ooit Gemist, iWatch en C-More moeten vervangen.
,
Of het allemaal zo ver zal komen is een andere vraag: zowel Telenet als Belgacom zijn bezig met hun eigen streamingdienst voor mobiele apparaten en hebben al een on-demand aanbod. Belgacom heeft overigens aangekondigd zijn TV Overal-aanbod betalend te maken: voor iets minder dan vijf euro per maand zou je de meeste zenders al online kunnen bekijken op PC, smartphone en tablet.
Ook Telenet heeft een streamingaanbod via Yelo, maar daar zitten geen zenders in van VMMa.
VMMa, dat onderdeel is van De Persgroep, heeft sinds korte tijd ruzie met Telenet en Belgacom: volgens VMMa zou het geld mislopen door het opnemen van programma’s, om daarna de reclameblokken door te kunnen spoelen. De VMMa vraagt dan ook meer geld van de televisieaanbieders Telenet en Belgacom, die opnemen van programma’s niet betalend willen maken.
Zonder samenwerking met de twee distributiebedrijven kan het project echter niet gelanceerd worden: geen van de Tv-aanbieders heeft de capaciteit om het Rumble-project in de lucht te houden.
Christian Van Thillo, topman bij De Persgroep, kwam eerder deze zomer al samen met de andere mediamaatschappijen om tot een consensus te komen in verband met het gratis opnemen van Tv-programma’s. In het akkoord wilden de drie mediagroepen bereiken dat de distributiebedrijven Telenet en Belgacom geen nieuwe on-demand diensten mogen opzetten zonder toestemming van de zenders.
Er kwam geen overeenkomst, mede omdat Telenet geen overeenkomst wil met de VMMa. Mogelijk komt het voorstel er alsnog in de vorm van een wettekst: later dit jaar staat het voorstel op de agenda van het parlement.
,
Rumble is momenteel al in een beperkte testfase, maar volgens een insider die De Standaard sprak zou Rumble binnen enkele weken al klaar zijn om voor een groter publiek toegankelijk te worden gemaakt. De bron zei dat het dan om ‘enkele honderden’ testers zou gaan.
In het Franstalig deel van België is de technologie, die aangeleverd wordt door het Nederlandse bedrijf Triple IT in samenwerking met de telecomgigant Ericsson, al klaar voor gebruik. Onder de naam TV Nomade kan je er de programma’s van de Franstalige RTBF reeds herbekijken en dat tot 24 uur terug in de tijd, voor ongeveer 3 euro per maand.
,
Rumble zal beschikbaar komen tegen een naar eigen zeggen redelijk tarief, maar onderzoek moet nog uitwijzen hoe duur het wordt. De televisiemaatschappijen zullen in de volgende maanden onderzoek doen naar hoeveel de gemiddelde Vlaming voor een dienst als deze wil betalen.
Er wordt intern al wel gesproken over een abonnementsformule van 5 euro per maand.