Redactie

The Ice Storm

Een vader (Kevin Kline) sluipt het huis van zijn buurvrouw (Sigourney Weaver) binnen, waarmee hij een buitenechtelijke affaire onderhoudt. Dan hoort hij gestommel in de kamer van haar zoon (Elijah Wood), en ontdekt hij dat zijn bloedeigen dochter (Christina Ricci) daar net precies aan hetzelfde ging beginnen als hij en moedertjelief.

Klinkt als een scène uit een deurenkomedie, maar de Taiwanese regisseur Ang Lee verkoopt geen fratsen in The Ice Storm: zijn camera zoomt meedogenloos in op de hypocrisie van zowel de theemutscultuur als de vrije liefde, door een kerngezin ten tonele te brengen dat tegen eigen wil in ergens tussen de twee schippert.

Lee is de man van de volumeknop. Soms gooit hij alles open, zoals in zijn oedipale Marvelstripverfilming Hulk uit 2003 en (aan de trailer af te meten, tenminste) zijn adaptatie van de roman Life of Pi, die volgend jaar in de cinemazalen landt. Maar soms zet hij het op een rustig salondeuntje, waardoor je verplicht bent om je oor dichter tegen de luidspreker te plakken, en op die manier ook dat dunne baslijntje te voelen. Zo'n film was bijvoorbeeld zijn Oscardoorbraak Brokeback Mountain, maar ook deze bijna vergeten parel uit 1997.

Zaterdag 11 augustus op Nederland 2 om 23u30

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.