Redactie

Film: Tinker, Tailor, Soldier, Spy

Le Carré was zelf twintig jaar werk- zaam bij MI5 en MI6, de inlichtingendiensten van Her Majesty The Queen. We gaan er dan maar vanuit dat zijn beschrijving van dat wereldje klopt.

Tinker, Tailor, Soldier, Spy speelt zich af in de jaren zeventig, tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog, en weet de sfeer van toen goed te vatten. Dat betekent veel grimmige beelden, veel rook ook (iedereen pafte toen op kantoor) en spionage dat gebeurt dankzij denkwerk, geen high-tech gadgets.

Dit is geen actiefilm, maar een spannende thriller waar af en toe iemand nogal klinisch wordt omgelegd. Het gebruik van flashbacks betekent dat je er echt je aandacht bij moet houden, wil je er iets van snappen.

Het centrale personage in het verhaal is George Smiley, een stoffige, bijna-bejaarde spion op rust die moet uitzoeken welke topmensen bij de Britse inlichtingendiensten weleens een enveloppe cash van de Russen in handen krijgt gestopt.

Het is een briljante vertolking door Gary Oldman, waarvoor hij verdient een aantal awards kreeg. Ook Colin Firth en John Hurt doen het fantastisch in deze spannende film.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.