Beeld

Telenet zendt tv uit via de ether

Het heeft een aantal jaren geduurd, maar Telenet gaat nu eindelijk via de ether televisie aanbieden. Voor 11,5 euro per maand zijn er dertien zenders beschikbaar – zonder een kabel in zicht.  De zenders zijn in digitale kwaliteit – dus beter dan analoge etheruitzendingen van vroeger – maar niet in HD.

Opvallendste afwezige in het Teletenne-aanbod zijn de VMMA-zenders VTM en 2BE. Eén, Canvas, OP12, VT4, Vijf en Acht zijn wel te bekijken. Het lijstje wordt vervolledigd met Kanaal Z, Nickelodeon, Studio 100 TV, MTV, MENT, Njam en National Geographic. De maandelijkse kost bedraagt 11,5 euro, wat niet enorm verschilt van een digitaal kabelabonnement.

Voor Teletenne werkt Telenet samen met Norkring, de overnemer van het antennepark van de VRT. Teletenne maakt gebruik van de DVB-T-standaard, met een upgrade naar het nieuwere DVB-T2 in zicht. Dat is vooral relevant voor mobiel gebruik, aldus Stefan Coenjaerts van Telenet, en niet voor HD.

In theorie zijn heel Vlaanderen en Brussel gedekt door Teletenne. Toch is het oppassen, want de dekkingskaart van Telenet maakt duidelijk dat er toch wat gebieden zijn waar ontvangst niet gegarandeerd is. De Vlaamse Ardennen en het Hageland bijvoorbeeld, lijken minder goed bedeeld. Wellicht heeft dat met de heuvelachtige geografie te maken.

,

De naam ‘Teletenne’ doet denken aan het digitaal etheraanbod van KPN (Digitenne). Er zijn echter significante verschillen met wat er in Nederland beschikbaar is, ondanks dat er met gelijkaardige technologie wordt gewerkt.

Het was al jaren mogelijk om de VRT-zenders via DVB-T te ontvangen op elk compatibele ontvanger. De Teletenne-uitzendingen zijn echter gecodeerd en vereisen een smartcard en decoder van Telenet. Daarvoor betaal je eenmalig 129 euro, naast een installatiekost van 50 euro. Die laatste som wordt tot eind dit jaar kwijtgescholden.

Op zich is dat wel opmerkelijk. Heel wat televisies die in de voorbije jaren werden verkocht beschikken over een ingebouwde DVB-T-tuner. Die kan echter niet gebruikt worden. Een aparte Telenet-decoder blijft een vereiste.

Nochtans is het in Nederland bij Digitenne wel mogelijk om gecodeerde DVB-T-uitzendingen rechtstreeks op een compatibele tv te bekijken. Daarvoor verkoopt KPN een smartcard-adapter die in een sleuf op de televisie past. Technisch lijkt er geen reden waarom dit niet in België zou kunnen.

“Op dit moment hebben we gekozen voor een gecertificeerde decoder”, zegt Telenet-woordvoerder Coenjaerts. “Maar als de vraag van de klanten voldoende groot is, willen we ook bekijken of er via andere manieren kan worden gewerkt.” Een gelijkaardig geluid maakt Telenet overigens ook als er gevraagd wordt naar de mogelijkheid om tv’s met ingebouwde DVB-C-tuners rechtstreeks met het digitaal televisie-aanbod van Telenet  te gebruiken, zonder digicorder.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.