Geluid

Surround van hoog niveau bij Marantz

Hak een AV-receiver in twee, en je houdt een aparte AV-processor en eindversterker over. Zoals de nieuwe AV8801 en MM8077 van Marantz, goed voor 11.2-processing en genoeg pit om zeven kanalen te versterken. Een combinatie waarmee Marantz prestaties wil bieden die zelfs de meest verwende film- en muziekliefhebbers weten te bekoren.

,

Om er zeker van te zijn dat die doelstelling ook gehaald wordt, rust Marantz de AV8801 uit met onderdelen zoals een sterke voeding met ringkerntrafo, HDAM-technologie en ga zo maar door. Die worden ondergebracht in een verkoperd chassis, net als bij de duurdere stereocomponenten van Marantz het geval is.

Aan boord tref je natuurlijk heel wat videotechnologie aan, zoals 4K-videoverwerking en 3D pass-through. Bij het netwerkluik kan je rekenen op Spotify-ondersteuning, 'gapless'-weergave van muziek via DLNA, Apple's AirPlay-technologie en iOS- en Android-apps voor de bediening van dat fraais.
 


Vier zones en Audyssey extra's
Zeven HDMI-ingangen en drie HDMI-uitgangen maken het mogelijk om de AV8801 in te zetten als centrale schakel in een (bescheiden) multiroom- of home theater-omgeving. Voor de decodering van geluid staat een performante Multi-DSP-audioprocessor in, die onder meer ondersteuning biedt voor high-res indelingen.

Verder zien we ook ondersteuning voor heel wat geavanceerde surroundmodi, zoals Audyssey DSX und DTS NeoX. Dat maakt 11.2-kanaalsweergave met extra hoogte- en breedtekanelen mogelijk, als je ook echt plaats hebt voor zo'n massa speakers.

Last but not least is de AV8801 het eerste Marantz-product dat gebruikmaakt van MultEQ XT32-technologie (voor automatische kamercorrecties) met Sub EQ HT van Audyssey, dat de akoestiek kan optimaliseren wanneer er twee subwoofers worden gebruikt. Dat moet voor nog meer preciesie en dynamiek in het laag zorgen.
 


,

Spierkracht
Aangezien een processor bij wijze van spreken wel over hersens beschikt maar niet over spieren, biedt Marantz ook een nieuwe eindversterker aan. Die komt er in de vorm van de MM8077, een discreet opgebouwde zevenkanaalsversterker met Current Feedback die ontworpen werd als ideale partner voor de AV8801-processor.

Volgens Marantz ij biedt de MM8077 een RMS-vermogen van zeven keer 150 watt bij 8 ohm, en stijgt het tot 180 watt per kanaal bij 6 ohm. Net als bij die laatste zien we ook hier weer een zware bodemplaat, hoogwaardige ringkerntransformator, enzovoort.

Eveneens het noteren waard is dat de MM8077 zowel symmetrische (XLR) als cinch-ingangen (RCA) biedt, terwijl ook triggers en Marantz Remote-aansluitingen aanwezig zijn.

Vanaf januari
De AV8801 en MM8077 worden vanaf eind januari 2013 bij de dealers verwacht, en zijn verkrijgbaar in matzwart. Voor de AV8801 betaal je ongeveer 3.299 euro, terwijl de MM8077 voor zo'n 1.999 euro mee naar huis mag.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.