Beeld

Sharp pusht ultrascherpe IGZO-schermen

IGZO is het nieuwe magische woord bij Sharp. Het is een technologie die een steeds hogere pixeldensiteit en betere prestaties belooft. Vandaag nog in het labo, morgen hopelijk in onze smartphones, tablets en tv's.

IGZO staat voor Indium-Gallium-Zinc-Oxide en verwijst naar de technologie waarmee de transistors gemaakt worden die elke pixel op het scherm aansturen. De meeste schermen worden nu gemaakt met transistors van amorf silicium (a-Si). Maar de vraag naar steeds snellere refresh-rates en hogere pixeldensiteit heeft a-Si tot zijn grenzen gedreven. IGZO moet daar een oplossing voor bieden. Sharp ontdekte een nieuwe variant met nog betere eigenschappen: CAAC-IGZO.

Op het 2012 SID Display Week Symposium in Boston toonde Sharp nu een aantal prototypes op basis van deze nieuwe technologie. De resultaten zijn, op z'n minst gezegd, indrukwekkend. Wat dacht je van een 13,5 inch OLED display met een resolutie van 3.820 x 2.160 (QFHD, of ook '4K' genoemd)? Of een flexibele 3,4 inch OLED-display met 540 x 960 pixels. Beide schermen bieden 326 pixels per inch (ppi). Ter vergelijking: de nieuwe iPad toont 264 ppi, de iPhone 4s biedt eveneens 326ppi.

Maar ook op lcd-schermen is de nieuwe IGZO technologie bruikbaar. Sharp toonde een 4,9 inch scherm met 720 x 1.280 resolutie (302ppi). De absolute topper was een 6,1 inch scherm met 2.560 x 1.600 resolutie. Goed voor een absoluut verbluffende 498 ppi.

De nieuwe IGZO-schermen zouden bovendien alweer dunner zijn, met een nog kleinere rand en een betere lichtopbrengst (met lager gebruik als gevolg).

Sharp wil de productie op basis van IGZO al dit jaar opstarten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.