Redactie

Sabam en Google sluiten deal over Belgische artiesten

Sabam en Google hebben een digitale licentieovereenkomst gesloten. Google mag vanaf nu het repertoire van de auteursvereniging aanbieden via de Google Play Store.

Tot nu toe beperkte Sabam haar digitale licenties tot online gebruik in België. Voor gebruik in het buitenland moest een omweg gemaakt worden langs de zusterverenigingen van de organisatie. 

Voor de eerste keer sluit het nu een rechtstreekse deal met Google. Daardoor kan het internetbedrijf het volledige muziekrepertoire van Sabam online aanbieden via de Google Play Store, en dat zowel binnen als buiten Europa.

Google zal de auteursrechten rechtstreeks aan Sabam betalen. Omdat de tussenpersoon wordt uitgeschakeld, betekent dit voor de aangesloten artiesten een veel snellere uitbetaling van hun rechten, en een vermindering van de commissie.

Met deze overeenkomst komt de komst van Googles muziekdienst naar België alvast een stap dichterbij. Het muziekluik van de Google Play Store is sinds 13 november beschikbaar in een aantal Europese landen, maar het is nog niet bekend wanneer België en Nederland aan dat lijstje worden toegevoegd.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.