Geluid

Review: Ultrasone Edition 8

De Edition 8 heeft  alles in huis wat je van een statement-product mag verwachten: hoogwaardige materialen, een uitstekende afwerking en de nieuwste toptechnologie uit eigen huis, zoals ‘S-Logic Plus’ dat voor een 3D-weergave moet zorgen.

Het is alleszins een opvallende verschijning, met een solide, compacte opbouw en een futuristische design. Het glimmende buitenlaagje bestaat uit Palladium of Ruthenium, edele en duurzame materialen die echter wel gevoelig zijn voor vingerafdrukken. Gelukkig laten die zich erg makkelijk verwijderen met een zacht doekje.

,

De Ultrasone is een gesloten hoofdtelefoon, een unicum in deze test. De geluidsisolatie is dan ook veel en veel beter dan we van een high-end hoofdtelefoon gewend zijn. Met de muziek op een laag volume hoor je niets van je omgeving en vertrek je ongestoord naar planeet muziek.

De elipsvormige oorpads passen precies om onze oren en zijn (net als de hoofdband) bedekt met Ethiopisch schapenleer, mogelijk het aangenaamste materiaal dat we al aantroffen op een hoofdtelefoon. De pasvorm is duidelijk steviger dan bij de andere hoofdtelefoons in deze test, al is de druk niet overdreven hoog; pas na een tweetal uurtjes hebben we zin om een korte pauze in te lassen.

De erg korte kabel en 3,5-millimeter plug zijn niet meteen gemeengoed in dit segment, en doen eerder denken aan mobiel gebruik. En dat kan ook: door de erg lage impedantie (amper 30 Ohm) weet zelfs een mp3-speler raad met de Ultrasone. Met de royaal bemeten verlengkabel en 6,3-millimeter adapter sluit je de Edition 8 net zo makkelijk aan op een hoofdtelefoonversterker.

Het vooroordeel dat gesloten hoofdtelefoons niet zo ruimtelijk klinken, weerlegt de Ultrasone met verve. De soundstage staat op een niveau dat we normaal gezien alleen met open hoofdtelefoons associëren, al is ze bij muziekweergave wat minder uitgesproken breed dan bij de (half)open sets uit dit segment.

Bij games en films komt de Ultrasone ronduit indrukwekkend uit de hoek: alle details wordt perfect overgebracht, en in Transformers 2 blaast de ‘8’ ons haast uit onze sokken met zijn ronduit indrukkende laagweergave. Het lijkt haast of er een minisubwoofer aanwezig is.

Bij muziek merken we dat er iets minder nuance in de laagweergave zit dan bij enkele andere sets in deze test, maar dat weerhoudt de Ultrasone er niet van om toch verrassend subtiel uit de hoek te komen, bijvoorbeeld bij het wondermooie ‘My narrow man’ van Gwyneth Herbert. Daarbij noteren we een opvallend ontspannen, stressvrije weergave, die echter niet meteen warm of terughoudend klinkt.

Het hoog is zelfs lekker present zonder scherp te klinken; het middengebied is perfect in balans met de rest van de weergave. We bespeuren ook geen opvallende kleuring van het geluid of een verlies van kleine details, wat voor een erg aparte maar bijzonder aangename luisterervaring zorgt.

,

Net als bij de Grado GS1000i en PS1000 klinkt ook deze Ultrasone trouwens lekker volwassen en uitgebalanceerd bij lage volumes – met als unieke bonus de goede geluidsisolatie. Een fenomenale gesloten hoofdtelefoon, deze Ultrasone Edition 8, en een uniek product in het ultra high-end landschap.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.