Geluid

Review: Thiel SCS4T

Thiel is een relatief kleine, sympathieke luidsprekerbouwer zoals je die in Engeland vaak vindt. Dat Thiel in werkelijkheid een Amerikaans merk is, doet er eigenlijk niet toe: het gaat om de gedachte en het principe.

Typisch voor de kleinere luidsprekerbouwers is dat ze grotendeels de visie van één man vertegenwoordigen. In dit geval is dat Jim Thiel.

Een andere typerende eigenschap is dat de verschillende modellen een levensduur hebben die meerdere jaren omspant. Om maar te zeggen dat Thiel bepaald niet alle dagen nieuwe modellen introduceert.

,

Maar we zijn er dus wel degelijk in geslaagd om een erg recent Thiel-product te pakken te krijgen. Nu ja, zo ongeveer dan toch.

Het gaat om de SCS4T, een vloerstaander die eigenlijk een evolutie is van de eerder gelanceerde SCS4. Die laatste is een 44,7 centimeter hoge boekenplankluidspreker. En die moet je op passende stands zetten – liefst met zand gevuld – wil hij optimaal presteren.

Dat moet gemakkelijker kunnen, vonden ze bij Thiel, en dus introduceerden ze deze SCS4T. Dat is in essentie krek dezelfde luidspreker als de SCS4, compleet met kast en al. Die luidsprekerkast is vervolgens ingewerkt in een grotere kast. Zodoende zit de tweeter precies op oorhoogte, zonder dat daar gedoe met stands aan te pas komt.

De grotere kastinhoud wordt echter niet gebruikt om meer en/of een diepere laagweergave uit de kast te puren, wat betekent dat de SCS4T eigenlijk geen echte vloerstaander is. 

De kast is in zijn geheel erg zwaar – de panelen zijn dan ook 2,5 centimeter dik – en is verkrijgbaar in zwarte es, donker kers en lichte kers. Het ontwerp is erg geslaagd te noemen, en de afwerking staat buiten kijf. Zonder grille oogt de SCS4T trouwens mooier dan met. 

,

De SCS4T telt schijnbaar slechts één driver. Maar ook hier ziet de werkelijkheid er anders uit dan het oog ons wil wijsmaken: eigenlijk gaat het om twee drivers, waarbij de kleinste – de tweeter – geïntegreerd is in het hart van de woofer.

Bijgevolg ontstaan de geluiden op hetzelfde punt in plaats van op een afstandje van elkaar, wat ervoor zorgt dat het geluid mooi in fase blijft. Dat  heeft onder meer tot gevolg dat de sweet spot een stuk groter wordt.
 


Sowieso is fase een stokpaardje van Jim Thiel. In zijn ontwerpen streeft hij ernaar om de fase – niet alleen tussen de drivers onderling, maar ook van de ene luidsprekerkast tegenover de andere – gelijk te houden. Omdat dat eenvoudig gezegd zorgt voor een betere geluidsweergave. 

Een stelling waar we het volmondig mee eens zijn.

,

Als je het verhaal van de kast-in-kastconstructie even vergeet, dan klinkt het basfundament van de SCS4T onverwacht mager voor een speaker van deze grootte. Tot wanneer je realiseert dat je naar een veel kleinere kast luistert dan je oog je wil doen geloven.

Wat in dat verband ook niet helpt, is dat de Thiel het moet stellen met een enkele mid/laagdriver van 16,5 centimeter, waarvan het oppervlak dat effectief wordt aangewend nog kleiner uitvalt door de aanwezigheid van de 2,5 centimeter grote tweeter.

Het laag maakt dus niet veel indruk, maar met het mid en het hoog ligt dat wel even anders. Het geluid dat de Thiels neerzetten klinkt open en verfijnd, en is rijk aan details. Tegelijk heeft het ook een soort zachtheid over zich, die erg bevalt.

En wat als we de nogal slappe basweergave nu eens ondersteunen met een fijne subwoofer? Wow, dat is genieten geblazen. We horen nu een compleet, fraai uitgebalanceerd geluidsbeeld dat ons zeer bevalt. Van stemmen over akoestische gitaren tot jazzy/dance tracks, het klinkt allemaal uitstekend.

Alleen ruige rocknummers en bonkende techno doen het wat minder. De Thiels houden het net iets te netjes; ze kunnen niet rauw en vet genoeg klinken voor dat soort muziek. 

,

De Thiels zijn niet goedkoop, en al helemaal niet als je bedenkt dat je eigenlijk nog een degelijke subwoofer nodig hebt, wil je een compleet geluidsbeeld overhouden. Maar aan de andere kant klinken ze echt bloedmooi. 

Als je er het geld voor over hebt, zijn ze het beluisteren dan ook meer dan waard. De kans dat je ze dan alsnog meeneemt naar huis is bepaald groot…

,

KAST
Basreflex
SYSTEEM
2-weg
DRIVERS
16,5 cm woofer (metaal) en een 2,5 cm tweeter (metaal)
FREQUENTIEBEREIK
48 Hz – 20 kHz
GEVOELIGHEID
87 dB
BELASTBAARHEID
200 watt
AFMETINGEN
21,3 x 29,6 x 103 cm
GEWICHT
27 kg
PRIJS
4.396 euro/paar (februari 2012)
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.