Beeld

Review: Teletenne, digitale tv via de ether

Het is al even geleden dat op de daken van nagenoeg elk huis een antenne prijkte. Tv via de ether is al lange tijd vervangen door analoge (en later: digitale) kabelalternatieven. En toch is ook het verspreiden van tv-signalen via de ether niet in de twintigste eeuw blijven hangen, want via DVB-T is er een mooi digitaal en kabelloos alternatief. Eentje die tot voor kort in ons land onderbenut bleef.

DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) is de standaard die gebruikt wordt voor digitale televisie via de ether. Een kabelaansluiting is dus niet nodig, een antenne (binnen- of buitenhuis) volstaat om de signalen te ontvangen. Daarmee is DVB-T een goede oplossing voor gebruikers in meer afgelegen gebieden, maar dat is een zeer relatieve term in Vlaanderen. Ook in de tuin, in de caravan of op een studentenkot biedt DVB-T een prima oplossing om televisie te kijken.

Digitale televisie via de ether is al lang gratis beschikbaar, maar het aanbod was beperkt tot de VRT en/of RTBF-zenders, afhankelijk van je woonplaats. Nochtans heeft Telenet al sinds februari 2010 een akkoord met Norkring, het bedrijf dat de zendmasten beheert, om een commercieel DVB-T aanbod in de markt te zetten. Maar nu is er dus een commercieel aanbod.

,

Zo goed als alle nieuwe televisies bevatten een DVB-T ontvanger. Dat is overigens al enige jaren zo. Daarmee kan je de hierboven genoemde gratis zenders oppikken, maar het Teletenne-aanbod is versleuteld.

Om toegang te krijgen tot de versleutelde zenders zou in theorie een CAM (Conditional Access Module) met een Teletenne SmartCard volstaan. Die stop je eenvoudig achteraan de televisie in de daarvoor bestemde slot. In theorie zeggen we wel, want Telenet besliste om het gebruik van een settopbox te verplichten.

Heel jammer, want die ingebouwde tuner in je tv is wel degelijk geschikt voor het huidige aanbod. Maar in de loop van 2013 wil Telenet overschakelen naar DVB-T2, een nieuwere standaard die beter geschikt is voor HD kanalen. En er zijn nog slechts weinig toestellen uitgerust met ingebouwde DVB-T2 tuners.

In het Teletenne-pakket vind je naast de decoder ook een antenne. Aansluiten is kinderspel, maar opstellen kan wel enig geduld vereisen. In tegenstelling tot satelliet, waar de dekking zeer uniform is, kijk je voor DVB-T toch best eerst even op de dekkingskaart. Die vind je op gisapp.prd.telenet-ops.be/teletenne.

Op de FWD-redactie in Turnhout wees de kaart een perfecte ontvangst aan, maar ongeacht hoe we de antenne plaatsten kregen we geen betrouwbaar beeld. Thuis, waar de meter aanwees dat de ontvangst twijfelachtig is, kregen we ook een te zwak signaal. Niet getreurd, zodra we de antenne buiten op de vensterbank plaatsten was het beeld perfect in orde.

Wat experimenteren is dus noodzakelijk, en in het ergste geval moet je de antenne buiten monteren. Krijg je echt geen beeld, dan kan je binnen veertien dagen de set terugbrengen naar de winkel. Je betaalt dan enkel één maand abonnement (11,5 euro).

,

Het Teletenne-aanbod bevat vandaag 13 zenders: Eén, Canvas, Ketnet, VT4, Vijf TV, Acht, Kanaal Z, National Geographic, MTV, Njam, Nickelodeon, Studio 100TV en Ment TV. VTM en 2BE zijn opvallend afwezig.

Kies tijdens het opstellen voor een ‘Volledige scan’, dan vind je afhankelijk van je locatie nog wat extra zenders, volledig gratis. Bij ons verscheen La Une, La Deux, La Trois en Euronews ook in de lijst. En als toemaatje vonden we 15 digitale radiostations.

De beeldkwaliteit leek ons prima. Opgelet, dit zijn geen HD-uitzendingen, ook al kan je de decoder in 1080i uitgangsresolutie zetten. In dat geval doet de decoder de upscaling van alle beeldmateriaal, een taak waarvan hij zich uitstekend kwijt.

De overzichtelijke en duidelijke interface bevat een EPG (Electronische Programma Gids) voor twee dagen. Opnemen of live-tv pauzeren is helaas niet mogelijk.

Minder tevreden zijn we over het standby-verbruik. De settopbox trekt in standby ongeveer 6 watt uit het stopcontact. Dat is voor een modern toestel uiteraard veel te veel. Er zit een schakelaar in het netsnoer aan de zijde van het toestel, dus je kan het toestel echt volledig uitschakelen maar erg praktisch is dat niet.

,

We zullen maar met de deur in huis vallen: goedkoop is het helaas niet. De hardware (decoder en antenne) kosten 129 euro – en er is geen huurmogelijkheid. Daarbij komt een eenmalige activatiekost van 50 euro, al is dat tot eind december gratis. Ten slotte kost het abonnement je 11,5 euro per maand.

Dan zijn onze Noorderburen gevoelig beter af. Vergelijk maar eens met het Nederlandse Digitenne-aanbod. De eerste decoder is er gratis. Of je kan kiezen voor een CAM met smartcard, ook dan is de eerste gratis, zodat je de ingebouwde DVB-T tuner van je televisie kan gebruiken. Voor activatie en bezorging betaal je 35 euro. Het abonnement kost 9,5 euro per maand en je krijgt er 26 tv-zenders en 23 radiozenders voor.

Maar ook TV Vlaanderen – de Vlaamse satellietaanbieder – biedt gevoelig meer. Het Basic Light-pakket kost slechts 10,9 euro per maand en daarmee haal je al 24 tv-zenders in huis plus een heleboel gratis kanalen waaronder ook een deel HD-kanalen.

De opstartkost bij TV Vlaanderen ligt wel gevoelig hoger, want de goedkoopste volledige set kost 299 euro. Tenzij je kiest voor een CAM met smartcard (dus, te gebruiken met een tv met ingebouwde satellietontvanger), en dan kost een volledige set 179,95 euro.

,

In zijn huidige vorm, met het beperkte zenderaanbod zonder zelfs VTM en 2BE, en met de huidige prijssetting is er eerlijk gezegd weinig reden om voor Teletenne te kiezen.

Telenet lijkt er ons bewust voor te kiezen om de concurrentie voor kabel-tv niet te groot te maken. Het is bovendien uitermate jammer dat Telenet zijn klanten alweer een settopbox opdringt. Een moderne televisie heeft een ingebouwde DVB-T/T2 tuner, ingebouwde EPG, en je kan er mee opnemen naar USB harde schijf, mogelijkheden die allemaal onbenut blijven. Telenet zou op zijn minst de keuze moeten laten om die mogelijkheden te gebruiken door ook een CAM/smartcard combinatie aan te bieden.

Telenet laat wel weten dat het zenderaanbod ‘in de nabije toekomst’ uitgebreid zal worden. Ook het gebruik van een CAM/smartcard en de mogelijkheid om op te nemen worden verder onderzocht, zegt het bedrijf. We kunnen maar hopen dat er op dat vlak een doorbraak komt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.