Sony maakt het de consument niet gemakkelijk met hun productnamen: de tablet die het vorig jaar werd uitbracht is de Tablet S, de nieuweling die op IFA 2012 werd voorgesteld de Xperia Tablet S. Die ‘Xperia’ komt er omdat Sony opnieuw smartphones uitbrengt onder zijn eigen naam, en Xperia is de merknaam die het daarbij hanteert.
De nieuwe tablet krijgt dus bijna dezelfde naam als zijn voorganger, en daar is een reden voor: in vele opzichten is het niets minder dan een remake van de Tablet S. Als remakes van Hollywood komen trekken ze meestal op niets, maar in dit geval kunnen we je al verklappen dat die tweede poging een aanzienlijk beter resultaat oplevert.
,
Te beginnen met de behuizing. De Xperia Tablet S heeft nog altijd die unieke druppelvormgeving waarbij een zijde dikker is. Als de tablet horizontaal ligt, wordt het scherm zich een licht hellend vlak. Bij de nieuwe tablet is die helling minder uitgesproken.
Voor mij mocht het gerust iets meer hellen, zoals vroeger, maar niettemin blijft het nuttig. Wanneer je de tablet op een tafeltje of in je schoot legt, kijk je net iets prettiger naar het scherm.
Ook de bouwkwaliteit gaat er op vooruit. Bij de Tablet S werd er veel gewerkt met plastic, en er waren hier en daar details die minder goed waren afgewerkt. Sony heeft die kritiek duidelijk ter harte genomen. De achterkant bestaat nu uit stevig aluminium en ook de kunststofdelen zijn solider.
Er wordt ook uitgepakt met een nieuwe eigenschap: de Xperia Tablet S is niet waterdicht, maar zou wel resistent zijn aan een omgeslagen glas water of een beetje regen. Om dit mogelijk te maken, werkt Sony met dichtingen en nauw aansluitende onderdelen – wat meteen al verklaart waarom de Xperia Tablet S solide overkomt. (Bij de eerste Xperia Tablet S-toestellen waren er problemen met de dichtingen, wat een controle door Sony vereiste, nvdr).
Een voorwaarde is wel dat de connectoren, zoals de SD-kaartlezer, bedekt zijn met de meegeleverde kapjes. Keerzijde is dat het wat gepruts vergt om die afsluitingen te verwijderen en weer aan te brengen.
Het was wellicht ook beter geweest als ze via een lintje plastic aan de behuizing waren vast gehecht, want de kans bestaat dat je op termijn een kapje verliest. Voor het laden bijvoorbeeld, blijft de afsluiting van de hoofdconnector immers rondslingeren. Gevaarlijk in sommige huishoudens…
,
De Xperia Tablet S draait op Android 4.0 (Ice-cream Sandwich), en wordt aangedreven door een quadcore Tegra3-chipset. Tijdens onze test vonden we het toestel goed reageren, zonder uitgesproken sloom gedrag.
Testresultaten van GLBenchmark 2.5 en Sunspider Javascript tonen dat deze Sony niet traag noch snel te noemen is; de prestaties zitten eerder in de middenmoot, achter toestellen zoals de Apple iPad en Samsung Galaxy Note 10.1. Alleen qua grafische prestaties scoort de Sony bovenmaats, wat wellicht geen toeval is gezien de focus op entertainment.
Sony is nu eenmaal meer een designcentrische fabrikant, in vergelijking met fabrikanten van andere Android-tablets. En dat merk je ook aan het 9,7-inch scherm. Het is een mooi en levendig IPS-touchscherm met een resolutie van 1.280 bij 800 pixels, wat niet zo goed is als de nieuwste iPads en Asus-tablets maar toch heel bruikbaar blijft. De combinatie van het scherm en de vierkernenprocessor zorgt ook voor een betere respons dan bij de vorige versie.
Nog een slim designidee: de stereoluidsprekers zijn verplaatst naar de uithoeken onderaan, zodat je de tablet zowel in liggende als staande positie kan vasthouden zonder de speakers te blokkeren. Vooral bij games en het bekijken van films is dat een serieuze verbetering. De kwaliteit van de speakers blijft natuurlijk bescheiden, gegeven dat beperkte dikte van een tablet zoals de Xperia Tablet S.
,
Design is echter niet het enige uithangbord van deze tablet. Sony is meer dan een hardwarefabrikant; het bedrijf profileert zich als filmstudio, platenlabel, elektronicagigant en dienstenleverancier. Al die facetten komen tot uiting in het aanbod van speciale apps die er op de tablet geïnstalleerd zijn.
Uiteraard is Sony’s muziekdienst Music Unlimited present, naast een winkel waar je herwerkte PlayStation-games kan aanschaffen. Het goede nieuws is dat er in deze PlayStation Store nu ook veel meer titels verschijnen.
Vorig jaar was Sony de enige die een tablet uitrustte met een IR-oog en een app om AV-apparaten aan te sturen. Ondertussen heeft Samsung dat voorbeeld gevolgd, maar Sony blijft dankzij updates aan de Remote-app de koploper. De ondersteuning voor AV-apparatuur van allerlei merken blijft uitstekend – zelfs de Telenet Digicorder wordt standaard herkend – en je kan zelfs de IR-commando’s van onbekende afstandsbedieningen aanleren.
De grote vooruitgang is dat je nu ook macro’s kan samenstellen, vaste combinaties van commando’s. Daardoor kan je bijvoorbeeld met één druk op de knop de Blu-ray-speler en tv aanzetten, en de tv meteen naar de juiste ingang doen schakelen. Er is ook een klein icoontje dat permanent onderaan het scherm aanwezig is, waarmee je snel een mini-remote kan oproepen die over de actieve app komt te liggen. Handig, net zoals de mini-apps die je snel te voor schijn kan toveren.
Sony is trouwens de eerste fabrikant die een tablet voorziet van gebruikersaccounts. Het klinkt misschien afschrikwekkend in de oren bij niet-techies, maar de uitvoering is gebruikersvriendelijk. Tablets trekken kinderen aan, en het grote voordeel is dat je er via deze weg voor kan zorgen dat de kleine koters enkel apps kunnen openen die jij goedkeurt of niet zomaar kunnen surfen op het web.
Er zijn tot tien profielen instelbaar, zodat je zelfs bij kroostrijke gezinnen de tablet op maat van iedere gebruiker kan instellen. En als je meer dan acht kinderen in huis hebt, moet je misschien gewoon twee tablets kopen…
,
Het is slim van Sony om toch een beetje eigenzinnig aan zijn tablet te blijven sleutelen, aangezien die aanpak voor een onderscheidend product blijft zorgen. De Xperia Tablet S is geen prestatiemonster, maar is wel heel sterk gericht op de woonkamer. En dat is toch een aanzienlijke troef voor een AV-gericht doelpubliek. De prijs is redelijk voor wat je in handen krijgt.