Geluid

Review: Sony SA-NS510

“Is dit gemodelleerd op de koeltoren van een kerncentrale?”, was een van de eerste reacties op de redactie toen we deze Sony-speaker uit de doos haalden. Op die vraag heeft de Japanse fabrikant nog geen repliek gegeven, zelf vind ik de SA-NS510 veel meer lijken op een nogal cruciaal onderdeel uit een vliegtuigturbine.

Om maar te zeggen: Sony heeft bij deze iets gecreëerd dat niet extreem opzichtig is – geen roze kleur of bloemetjesmotief – maar dat wel intrigeert. En dan hebben we het niet enkel over de algemene vorm, maar ook de ribbels die van boven naar onder schuin aflopen.

De SA-NS510 is het topmodel van een reeks draadloze speakers die Sony een tijdje terug op de markt bracht. De kleine broer, de SA-NS310, zie je wel vaker opduiken in reclame en media, omdat het klein en guitig overkomt. Op papier is de NS510 echter veel interessanter.

De veel grotere behuizing (32 cm hoog) bevat immers aardig spitstechnologie om geluid in 360 graden te verspreiden. Om dat te realiseren bevat de behuizing vier luidsprekers van 3 cm doorsnede die naar de vier windrichtingen wijzen, terwijl een subwoofer van 11 cm naar beneden blaast. De ribbels waarvan eerder sprake, zorgen er voor dat audio gelijkmatig wordt verspreid.

,

Het duurde even vooraleer de configuratie van de SA-NS510 goed op dreef kwam. Boven op de speaker staan namelijk een aantal knoppen, waaronder een aan/uit-toets. Er op drukken ontlokte echter geen reactie. Oei, een kapot testtoestel?

De oplossing bleek onder de voet van de speaker te kijken. Daar staan namelijk nog een aantal knoppen, waaronder een primaire aan/uit-knop. Eerst deze dus aanzetten en dan pas op de knop bovenaan drukken is de boodschap. Een stukje complexiteit dat misschien niet nodig was…

Ons testtoestel werd echter zonder verpakking of handleiding geleverd, dus het kan goed zijn dat bij winkelmodellen er voldoende stickers of aanwijzingen zijn om je meteen in de goede richting te wijzen.

Je kan de SA-NS510 via een ethernetkabel verbinden (en dan is de configuratie snel gefikst) of verbinden met het WiFi-netwerk. Kies je voor het laatste, dan moet je de speaker resetten via een verzonken contactje onderaan. Het toestel creëert dan een eigen WiFI-netwerk waar je een eigen Android- of iPhone-telefoon mee verbindt.

Via een speciale app krijg je toegang tot de instellingen en kan je de NA-NS510 laten verbinden met het bestaande draadloos netwerk. Deze aanpak klinkt complex, maar steeds meer fabrikanten doen het zo omdat in de praktijk vrij gemakkelijk werkt.

Een beetje raar is dat je voor de configuratie een ander app gebruikt dan voor de alledaagse bediening. Je moet dus twee apps downloaden en installeren. Vermoedelijk is dat omdat de AudioRemote-app universeel is en voor meer Sony-producten dan de SA-lijn dient.

,

Je hebt heel wat manieren om muziek bij de SA-NS510 te krijgen. Er is om te beginnen Airplay, wat een uitstekend transportmiddel is – als je maar over een Apple-toestel beschikt. Of iTunes op een Windows-pc, dat werkt ook.

Beantwoord je niet aan dat profiel, dan heb je nog opties genoeg. Via de AudioRemote-app kan je namelijk vanaf DLNA-bronnen zoals een NAS-server of een pc muziek selecteren en afspelen. Alle populaire formaten lust de speler wel, op FLAC na.

Een alternatief is het inschakelen van een streaming dienst. Er zijn twee voorhanden, beide via de app te bedienen: de vTuner-internetradiodienst en Music Unlimited, Sony’s antwoord op Spotify. MU werkt heel behoorlijk via de AudioRemote-app: je kan bewaarde albums afspelen, door middel van zoekopdrachten door de Music Unlimited-bibliotheek neuzen, en ook samengestelde afspeellijsten beluisteren. Het is bijvoorbeeld simpel om een persoonlijk radiostation op te zetten, op basis van een bepaalde artiest. Ten slotte is er nog een optie om een muziekspeler via een kabel met 3,5 mm jack aan te sluiten.

AudioRemote ziet er niet spannend uit, maar het werkt. Al zijn er van die kleine onhebbelijkheden die irriteren. Sony, waarom juist mag je bij het beluisteren van een album via MU enkel vooruit door tracks skippen, niet achteruit. Ongeacht de bron kan je schijnbaar ook niet binnen een liedje vooruit of achteruit.

De SA-NS510 is overigens Party Streaming-compatibel. Deze onbelichte feature zit op vrij veel Sony-apparaten, zoals de STR-DN1030 die we in het vorige nummer bespraken, en laat toe om ad hoc een multiroomsysteem te bouwen. Via de AudioRemote-app kan je een bron aanduiden – bijvoorbeeld deze speaker – en dan andere Party Streaming-toestellen er aan koppelen. Zoals gezegd weten zelfs veel Sony-eigenaars niets af van deze functie, terwijl het wel zeer handig is en vlot functioneert.

Wie meerdere SA-NS510-speakers koopt kan overigens ook een track die beluisterd wordt op één speaker naar een tweede doorsturen. Kan nuttig zijn als je bijvoorbeeld een afspeellijst zit te beluisteren en dan van de eetkamer naar de living verhuist.

,

De SA-NS510 heeft nog een truc om uit zijn mouw te schudden: de speaker werkt ook zonder stroomkabel, en is dus echt draadloos Er is een ingebouwde batterij die garant staat voor vijf uur muziek. Dat zegt Sony en onze eigen bevindingen zitten in dezelfde lijn.

Het maakt deze Sony meteen heel interessant als je bij het barbecueën – vrees niet, de zomer komt nog terug! – graag wat muziek hoort. Of als je in een weekendhuisje genoeg hebt van de stilte die de Ardennen te bieden hebben. De bovenkant is trouwens zo gevormd dat er een handvat ontstaat. Je kan hier de speaker gerust mee rondsjouwen.

Natuurlijk heeft het beperkt zin om de speaker ergens te plaatsen waar geen WiFi-netwerk is. Zonder kan je immers met streaming niets. Er blijft wel de optie om een bekabelde speler aan te sluiten.

,

Een draadloze speaker kiezen is tegenwoordig geen sinecure. In korte tijd zijn er heel wat toestellen op de markt verschenen, vaak toch ook met zekere nadruk op design. De SA-NS510 heeft echter wel een paar troeven die al dan niet relevant kunnen zijn. Dat is in de eerste plaats de ingebouwde batterij, maar ook de Party Streaming-modus.

Klankmatig doet deze Sony precies wat het belooft: geluid naar alle kanten sturen. Het is heel omnidirectioneel en eigenlijk doet het er nauwelijks toe hoe je de SA-NS510 positioneert. Er wordt dus een geluidsveld gecreëerd; stereoscheiding moet je uiteraard niet verwachten.

De klank die de Sony produceert is vrij goed voor een toestel van dit formaat. Door de constructiewijze zijn de bassen en hogere tonen goed gescheiden, wat een vrij luchtige klank oplevert. Strakke, mooie bassen komen er uit, al moet je hem wel wat luider zetten om ze te kunnen appreciëren.

Overdrijf echter niet met het volume: hoewel de SA-NS510 verdorie luid kan spelen, treedt er toch aardig wat vervorming op als je de limieten gaat opzoeken. Maar daar is deze speaker niet voor gemaakt. Neen, zet dan liever twee in de ruimte om een lekker kamervullend geluid te verkrijgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.