Geluid

Review: Sony BDV-L800

Met deze 2.1-set van Sony haal je een erg fraaie opstelling in huis die zowel voor HD-beeld als geluid zorgt. De satellietluidsprekers zijn ranke verschijningen die voor een bijzonder brede sweet spot zorgen waarin je optimaal van het geluid kan genieten, ideaal voor home cinema.

Ook de subwoofer kreeg wat extra aandacht van de designafdeling: de combinatie mat en glossy zwart en de bijzonder scherpe lijnen sluiten perfect aan bij het 'Monolithic'-design van de Sony-televisies.

De hoofdeenheid plaats je rechtop of liggend. Er wordt zelfs een wandbeugel meegeleverd voor zowel de hoofdeenheid als de satellietluidsprekers, handig voor wie het geheel liever aan de muur monteert.

De set aansluiten is erg eenvoudig. De luidsprekers sluit je met de vijf meter lange kabels aan op de actieve subwoofer. De kabels zijn voorzien van merkeigen connectoren, dus andere kabels gebruiken lijkt uitgesloten. De subwoofer zelf communiceert dan weer draadloos met de hoofdeenheid. Beide hebben uiteraard wel een stopcontact nodig.

De hoofdeenheid is voorzien van twee extra HDMI-ingangen zodat je ook andere bronnen rechtstreeks op deze set kan aansluiten. Maar opgelet: veel ruimte is er niet voor de bekabeling, dus vermijd al te dikke HDMI-kabels.

Een draadloze netwerkaansluiting en bijgeleverde iPod-dock zorgen voor meer AV-comfort in huis.

,

Deze set maakt nog gebruik van de XrossMediabar-interface. Het is een prima keuze om te bladeren door al je bronnen. De set-upmenu's lijken soms wat verwarrend, maar zijn al bij al vrij goed geordend. Je brengt er bovendien erg weinig tijd in door. Het opstellen van de BDV-L800 is immers erg eenvoudig en bovendien een eenmalige operatie. Een ingebouwde handleiding ontbreekt helaas, maar een lijntje uitleg zet je bij de meeste menu-instellingen op het juiste pad.

De remote bevalt ons iets minder. Alhoewel hij gestoeld is op Sony's algemene concept, is hij minder handig dan verwacht. Dat heeft een duidelijke reden: de remote is overladen met toetsen. Hij is iets compacter dan de gemiddelde Sony-remote en doet bovendien dienst als universele afstandsbediening. Heel wat toetsen zijn dan ook noodgedwongen kleiner uitgevoerd dan gebruikelijk, en het blok met afspeelfuncties en de volumetoetsen – toch belangrijk op dit soort toestellen – mochten wat ons betreft best wat groter en duidelijker zijn.

De iPod-dock biedt eenvoudig toegang tot al je muziek, met een behoorlijk snelle interface. En ook al is er geen zoekfunctie, scrollen door lange lijsten verloopt snel en probleemloos. Tot slot is er een iPod/Android-app beschikbaar als alternatieve remote, en die komt zeker van pas bij een aantal van de extra functies.

,

De beeldkwaliteit van de ingebouwde Blu-ray-speler is absoluut top. Perfecte detaillering en een uitstekende de-interlacing zowel voor HD- als SD-bronnen zorgen voor een uitmuntend beeld. De scaling van dvd-bronnen levert maximaal detail zonder artificiële bijverschijnselen. Sony levert hier een puike prestatie. Bovendien beschikt de BDV-L800 over een erg goede ruisonderdrukking, en kan je de audio tot 300 ms vertragen moesten er synchronisatieproblemen zijn tussen het beeld en geluid.

De geluidskwaliteit is helaas iets minder overtuigend. Alhoewel ze nog steeds met kop en schouders boven elke televisie uitspringt, is de klank naar onze smaak iets te helder. De hoge tonen klinken wat overaanwezig en vermoeiend, en komen bijzonder fel over. Dat je nauwelijks kan sleutelen aan de instellingen om daar iets aan te veranderen valt ons tegen. 

De keuze voor geluidsinstellingen blijft beperkt tot vijf presets: movie, music, sports, game-rock of de auto-instelling, die voor music of movie kiest naargelang de bron. Een neutrale instelling lijkt te ontbreken. In veel geluidseffecten zitten ook net iets te veel artificiële surroundeffecten, al vermoeden we sterk dat het brede luisterveld van de satellietluidsprekers daar voor iets tussen zit. Zoals we al schreven is het luisterveld opvallend breed, en dat speelt deze set klaar zonder al te veel af te doen aan een goede stereoscheiding.

Bij films vertroebelen de luidsprekers het surroundbeeld licht. Het surroundeffect is duidelijk hoorbaar, zeker voor een 2.1-set opvallend goed, maar het lijdt wat aan een onduidelijke plaatsing. Er is wel surround, maar van waar die komt is niet altijd duidelijk. Ook bij films is de hoge, benepen klank soms wat teleurstellend.

,

Super Audio CD’s? Je hoort er nog zelden van, maar deze Sony speelt ze wel. Gezien de matige geluidskwaliteit van de set is dat echter maar een klein pluspunt.

Ook de mediaspeler is een bijzonder geval. Hij ondersteunt geen officiële DivX-bestanden, maar speelt wel alle Xvid-bestanden af, het 'open source' alternatief voor DivX. Een korte blik op de logo's op de doos bevestigt dit. De speler doet het verder prima met de meeste testbestanden, speelt alle ondertitels – ook in Matroska-bestanden – en kan zelfs DTS- of Dolby Digital-soundtracks aan in Matroska-bestanden. Via DLNA is de formaatondersteuning iets beperkter; daar weigert de speler mp4-bestanden af te spelen.

Deze set biedt eveneens toegang tot Bravia Internet video, en heeft ook een webbrowser aan boord. Wie de browser wil gebruiken, doet dat best met de smartphonetoepassing als remote. Helaas, de browser is erg traag en zal enkel voor de eenvoudigste websites nuttig zijn.

Wil je extra informatie over je film of muziek, dan kan je die via Gracenote downloaden. Spijtig genoeg kan dat niet via een toets op de remote, daar moet je even voor in de optiemenu’s duiken.

,

De Sony BDV-L800 heeft duidelijk heel wat te bieden, en scoort vooral met zijn beeldkwaliteit en aanbod extra's.

Met iets betere klank zouden we deze set fair geprijsd noemen, maar gezien de klankmatige beperkingen vinden we hem al bij al net wat te duur.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.