Grote schermen zitten in de lift, maar bij 'groot' denken we eerder aan 55 inch. Sharp wil zich echter profileren met nog grotere maten. Met zijn 60-, 70- en 80-inch televisies neemt het voorlopig een vrij unieke plaats in de markt in. Voor onze vergelijkende test van grote tv-schermen (FWD Magazine 42, vanaf 26 juni in de kiosk) zagen we de LC-70LE835E al passeren. Die liet toen een erg goed indruk na, dus de vraag is of de 80-inch versie dat resultaat weet te evenaren.
Om één en ander in perspectief te plaatsen: deze 80-incher biedt vier keer meer schermoppervlak dan een 40-inch tv. En ten opzichte van een 55-inch tv biedt deze Sharp nog steeds bijna het dubbele schermoppervlak. Sharp mikt met dit toestel dan ook niet alleen op woonkamers, maar ook op horecazaken.
Zo’n reus kan je natuurlijk niet eender waar kwijt. Het toestel weegt 56 kilogram (inclusief voet), is 186 centimeter breed en 115 centimeter hoog. Zelfs in onze testruimte zitten we met deze afmeting eigenlijk aan onze limiet. En we hadden vier personen nodig om het veilig op te stellen. Wandmontage is mogelijk, maar meer dan ooit wil je voor dit toestel een stevige beugel én solide muur voorzien.
"Is 80 inch niet te groot voor de woonkamer?", vraag je je misschien af. Meestal adviseren we twee- tot driemaal de schermdiagonaal als ideale kijkafstand. Daarmee zou je voor dit toestel op vier tot zes meter uitkomen. Om de limieten af te tasten gingen we met z’n drietjes op twee tot drie meter zitten en staken we de Blu-ray-versie van Kill Bill in onze speler. Dat beviel erg goed.
En verrassend is dat niet, want die kijkafstand komt ongeveer overeen met wat we aanraden voor projectoren die ook nog steeds een Full HD-resolutie gebruiken. Maar het is wel iets om rekening mee te houden. Op deze korte afstand is de kijkervaring veel meer te vergelijken met een projector dan met een televisie. Misschien wil je er soms dus wel wat verder vandaan zitten.
,
De grootste Sharp scoort redelijk op gebruiksgemak. Het ‘Home’-menu biedt een duidelijk overzicht van alle bronnen: tv, netwerk, USB, internet-apps en zelfs een specifieke shortcut voor YouTube.
De menu’s zijn vrij goed georganiseerd en bij de meeste instellingen krijg je ook een lijntje uitleg. Ze lijken ons wel minder vlot te reageren dan bij sommige andere Sharp-modellen, zodat het toestel soms een wat slome indruk achterlaat.
De afstandsbediening scoort helaas ondermaats. De meeste belangrijke toetsen zoals beeldverhouding, AV-preset, volume en kanaal zijn te klein, en dat terwijl de remote toch vrij groot is.
,
Deze tv beschikt over een Full LED-achtergrondverlichting, maar laat ten opzichte van de 70-inch LE835 wel een paar eigenschappen achterwege. Geen 3D, geen Quattron-)pixelstructuur en slechts een rating van 100 Hz voor de bewegingsscherpte, bijvoorbeeld. Qua beeldkwaliteit zou deze 80-inch tv dus licht de duimen moeten leggen voor de 70-inch versie.
De uniformiteit is alvast van behoorlijk niveau. Zoals steeds is er lichte clouding op te merken – centraal en onderaan is het beeld iets donkerder – maar gezien de oppervlakte van het scherm is het resultaat nog steeds zeer goed. In geen enkele scène werden we er echt duidelijk mee geconfronteerd.
De beeldverwerking is van uitstekende kwaliteit. De automatische ruisonderdrukking rekent zeer efficiënt af met alle ruis, zonder detail te onderdrukken en dit zowel met Blu-ray als dvd. Scaling en de-interlacing doen het prima: we zien geen gekartelde randen of onduidelijke details. Ook jee DVD’s komen dus perfect tot hun recht.
De enige zwakke plek is de bewegingssscherpte, die slechts een matig resultaat laat optekenen. Met de ‘Fijne Beweging’-instelling kan je de detailweergave verbeteren, maar het resultaat blijft beperkt. Idem voor de ‘Film'-mode. In de stand ‘Geavanceerd (Hoog)’ blijft die het moeilijk hebben met snelle pans; echt vloeiend zijn de beelden nooit. Die mode introduceert bovendien zichtbare beeldartefacten. Kies liever voor ‘Geavanceerd (laag)’ om dat probleem te vermijden.
Metingen | |
---|---|
Gebruikte instelling | Film |
Lichtopbrengst (cd/m2) | 223 |
Zwartwaarde (cd/m2) | 0,07 |
Contrast | 3.186 |
Gemiddelde kleurtemperatuur | 6.921 |
Grijsschaal: Gemiddelde dE76 | 4,07 |
Kleurgamut: Gemiddelde dE94 | 4,59 |
Gemiddelde Gammawaarde | 2,29 |
Responsscore voor bewegende beelden (op 5) | 2,5 |
,
De kleurweergave van het scherm in de ‘Movie’-beeldpreset is zeer behoorlijk. Rood mist wat kracht – de kleur is te licht en ze mist saturatie – en blauw is net wat te gesatureerd, en bijgevolg vrij intens. De grijsschaal staat ook een tikje te koel.
Toch zijn de afwijkingen klein genoeg om het einderesultaat niet overmatig te beïnvloeden. Het toestel legt een erg goede zwartwaarde, veel zwartdetail en prima contrast voor waardoor de beelden er erg levendig en natuurlijk uitzien.
Het geluid op deze Sharp is meer dan behoorlijk. De luidsprekers staan voldoende ver uit elkaar om zelfs een redelijk duidelijke stereo-weergave waar te nemen. De klank is ook erg vol en biedt voldoende ondersteuning voor het grote beeldformaat.
,
De mediaspeler op Sharp-toestellen blijft een pijnpunt. Via USB is de mediaondersteuning redelijk, maar zeker niet vrij van problemen. Externe ondertitels zijn bijvoorbeeld geen optie, maar MKV-bestanden met interne ondertitels zijn wel mogelijk. In sommige MP4-bestanden werd onze audio niet afgespeeld en DTS-soundtracks worden al helemaal niet ondersteund. Via DLNA schiet de speler helemaal tekort: via die weg vonden we onze MKV- en DivX-bestanden niet eens meer terug.
Het toestel beschikt over een volledige set digitale tuners, en wie een USB-apparaat aansluit en laat formatteren door de televisie kan dat gebruiken om te ‘timeshiften’: live-TV pauzeren en eventueel voor- en achteruit spoelen, met andere woorden. Opnames bewaren is helaas niet mogelijk.
Via Aquos Net+ heb je toegang tot het internet. Daar vind je een volledige browser en een ruime selectie apps.
,
De prijs van deze 80-inch televisie is niet mals. Als we de geboden schermoppervlakte mee in rekening brengen valt het echter nog mee. Relatief gezien betaal je er niet veel meer voor dan bij een goede 40-inch tv. Het sleutelwoord daarbij is natuurlijk ‘relatief’, want het blijft een pak geld.
Voor 5.000 euro vind je bijvoorbeeld ook een heel goede projector en geluidsinstallatie. Maar die hebben dan weer hun eigen eisen, waarbij verduistering toch de belangrijkste is.
Een mooi detail om mee af te sluiten: deze Sharp pronkt met een A++-energielabel. Wie de aankoop wel ziet zitten, moet dus niet vrezen voor een absurd hoog energieverbruik. Heb je er plaats voor en wil je echt voor groot gaan, dan is de LC-80LE645E dus een prima keuze, al presteert hij net iets minder dan de 70-inch grote LC-70LE835E.
Die laatste geniet al bij al toch nog onze voorkeur.