Beeld

Review: Sharp LC-70LE835E

Het groot dat deze tv mag lijken, het is zelfs nog niet het grootste model uit het aanbod, want Sharp biedt ook nog een 80-inch tv aan die we reeds bekeken

Deze kolos weegt ongeveer 40 kilogram, dus bij wandmontage kies je best een stevige beugel, een solide muur en nodig je een paar vrienden uit om het geheel op te hangen. Wil je een opstelling op de bijgeleverde voet, kies dan een erg stevig schap uit. In ons testlab boog ons schap alvast vervaarlijk door onder het aanzienlijke gewicht.

Deze tv beschikt niet over een draaivoet en dat maakt het lastig om nog een extra kabel aan te sluiten eens het toestel opgesteld staat. Even achter het toestel reiken is namelijk niet evident bij deze gigant. Het toestel beschikt wel over alle gewenste aansluitingen, inclusief drie USB-aansluitingen waarvan er één voor de bijgeleverde Wi-Fi-dongle bestemd is.

Met een USB-verlengkabel maak je de andere aansluitingen makkelijker bereikbaar; ze zitten vrij diep achter het toestel. Enkel de HDMI- en kabelaansluitingen zijn naar opzij en naar achter gericht. Wie Scart of component video wil gebruiken en een wandmontage ambieert, moet dus voldoende ruimte vrijlaten.

De menu’s laten zich erg vlot hanteren en verschijnen rechts naast een verkleind beeld. Je kan dus rustig verder kijken terwijl je iets aanpast. Bovendien zijn de menu’s goed georganiseerd en is alles snel terug te vinden zodra je er een keer bent doorgelopen.

Elke instelling toont ook een lijntje uitleg, zodat je niet steeds in de handleiding moet duiken. Veel minder goed is de remote, die erg warrig aandoet en waarbij belangrijke toetsen zoals volume, kanaal, beeldmode en beeldverhouding veel te klein zijn. Er zijn ook geen afspeeltoetsen voor media. Daarvoor gebruik je de D-pad en de kleurtoetsen.

,

Een uniforme beeldverlichting is op zo’n groot scherm een enorme uitdaging. Sharp gebruikt dan ook een Full LED-achtergrondverlichting en geen Edge LED. Toch
vertoonde ons scherm een paar lichte vlekken. Aan de boven- en onderzijde van het beeld zie je ook wat kleinere vlekken, alsof het scherm vuil is.

Op het meeste dagdagelijks beeldmateriaal is dat echter niet merkbaar, tenzij in echt donkere scènes of bij shots waarin een heel grote blauwe hemel te zien is. Maar ook bij dat soort beelden moet je echt op dit verschijnsel letten voor je het ziet. Al bij al zijn we eigenlijk positief verrast door het goede resultaat.

Sharp gebruikt op dit scherm ook zijn Quattron LCD-technologie. In plaats van drie subpixels (rood, groen, blauw) heeft elke pixel vier subpixels (rood, groen, blauw en geel). Een van de voordelen van die techniek is dat het scherm iets beter is in het onderdrukken van trapjeseffecten op schuine lijnen. En dat is nodig, want op zo’n reuzenscherm zie je erg veel detail.

De ideale kijkafstand is naar onze mening iets meer dan drie meter, al kan je voor een meer uitgesproken bioscoopeffect tot 2,5 meter gaan. De individuele pixels zijn op die afstand nog altijd niet te zien.

De kleurweergave van Quattron-schermen is niet altijd vlekkeloos geweest, maar dat pakt bij deze LC-70LE835E anders uit. Het kleurbereik in de ‘Film’-instelling is uitstekend, zelfs voorbeeldig. Ook de grijsschaal ziet er degelijk uit, maar we merken in de donkere delen van het beeld een licht overwicht van blauw en groen terwijl in de lichte delen van het beeld juist wat veel rood zichtbaar is.

De kleurtemperatuur ligt over het algemeen ook iets te laag, waardoor beelden wat te warm (rood) zijn. Al bij al een meer dan behoorlijk, zelfs goed resultaat. Zeker als je dat combineert met de uitstekende zwartwaarde en de prima hoeveelheid zwartdetail. We merken wel dat het scherm reeds bij een beperkte kijkhoek een klein beetje kleursaturatie verliest, waardoor het beeld wat aan levendigheid inboet.

,

De beeldverwerking is uitstekend. Deze Sharp biedt een prima ruisonderdrukking en toont erg veel detail. Ook de scaling is prima, waardoor zelfs DVD’s of SD-televisie er uitstekend uitzien.

Om de bewegingsscherpte te verbeteren biedt Sharp twee instellingen: ‘Scanning backlight’ en ‘Filmmodus’. De eerste verbetert de detailweergave en de tweede onderdrukt schokken in panbeelden. Met de hoogste instellingen zijn de beelden erg vloeiend en scherp, maar introduceert de Sharp te veel artefacten in het beeld.

Zet je de ‘Scanning Backlight’ op ‘Scan’ voor maximaal detail, dan zie je bij het veranderen van bron een duidelijk streeppatroon dat gelukkig wel na enkele seconden verdwijnt. De hoogste ‘Filmmodus’ (geavanceerd (hoog)) toont tegen een complexe achtergrond allerlei artefacten rond de rand van het centrale object. De beste resultaten zijn voor beide instellingen te vinden in de op één na hoogste stand.

Ondanks die iets mindere bewegingsscherpte doet de Sharp het nog zeer goed als 3D-toestel. Het grote scherm herinnert ons er weer aan dat 3D alleen maar beter wordt naarmate het beeldscherm groter is. De kleurweergave is prima met 3D-materiaal en het beeld blijft erg helder.

Crosstalk is in zeer lichte mate aanwezig, maar het is acceptabel. Hou er wel rekening mee dat Sharp standaard geen 3D-brillen levert bij deze tv. De optionele brillen zijn overigens van het actieve type.

Op een stevige klank kan je wel rekenen. De wat grotere behuizing van deze Sharp maakt het mogelijk om grotere luidsprekers in te bouwen. En dat hoor je: er zit voldoende bas in en de klank doet het ook zeer goed voor muziek

,

De LC-70LE835E is uitgerust met een volledige set digitale tuners, dus ook satellietliefhebbers kunnen ermee aan de slag. Opnemen naar een harde schijf via USB is niet mogelijk, maar wie een USB-stick van minstens één gigabyte insteekt kan die wel gebruiken om te timeshiften (live-tv pauzeren, vooruiten achteruitspoelen). Een harde schijf kan je alleen gebruiken om media aan te leveren via USB.

De mediaspeler zelf is helaas van matige kwaliteit. Zo ondervinden we af en toe een probleem met AAC-soundtacks in MP4-videobestanden, en DTS-audio ondersteunt de speler helemaal niet. Bij onze ondertitels werkt geen enkele externe ondertitel, maar interne ondertitels van een MKV-bestand doen het wel perfect.

Via DLNA levert de speler veel slechtere resultaten, en worden bijvoorbeeld geen DivX-bestanden en MKVbestanden weergegeven.

De Sharp is tot slot ook nog uitgerust met Aquos Net+. Via dat platform krijg je een breed scala van internettoepassingen.

,

Wie de grootste wil hebben moet er wel wat euro’s voor over hebben, al is de adviesprijs van 3.999 euro naar onze mening niet overdreven hoog. Teruggerekend
op basis van het geboden schermoppervlak, zou een gelijkaardige 40-inch tv maar 1.300 euro kosten.

Sharp koppelt aan die aantrekkelijke prijs ook nog een uitzonderlijk zuinig energielabel. Zie je een projector niet zitten maar wil je toch een riant beeld, dan komt deze Sharp LC-70LE835E al aardig in de buurt als vervanger.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.