De Minipod is een van die zeldzame speakers die werkelijk niemand koud laat: je vindt ze ofwel bloedmooi ofwel aartslelijk. De bolle vormen en wulpse lijnen geven deze compacte speaker bovendien een speelgoedachtig aanzicht, iets wat nog in de hand wordt gewerkt door de rode luidsprekerkast van onze testexemplaren.
Nochtans gaat er wel degelijk volwassen technologie schuil in de ronde luidsprekerkast, een behuizing die bestaat uit zware kunststof (ABS) en vooraan over een basreflexopening beschikt. In die behuizing – die overigens prima afgewerkt is – gaan twee drivers schuil: een 5-inch grote Kevlar driver die het mid en laag voor zijn rekening neemt, en een 1-inch grote dometweeter.
Om de luidsprekers te installeren kan je op verschillende manieren te werk gaan. Zo kan je ze rechtstreeks op een platte ondergrond plaatsen, waarbij de rubberen inserts onderaan de luidspreker voor demping met het grondoppervlak zorgen. Optioneel biedt Scandyna ook voetjes aan, klassieke speakerstands en zelfs muurbeugels. Bij ons testexemplaar maakten we gebruik van de Sputnik-voetjes, die de speaker meteen enkele centimeters hoger maken en onderaan afgewerkt zijn met rubberen dopjes.
De voetjes laten zich trouwens makkelijk op de Minipod monteren, maar ze zorgen er ook voor dat de speaker minder stabiel staat dan met de rubberen inserts. Hij kan wel een klein stootje verdragen, maar wie een kater met Garfield-afmetingen of hyperactieve jonge kinderen in huis heeft rondlopen houdt daar toch maar beter rekening mee.
,
Voor de gelegenheid sluiten we de Minipods in een stereoconfiguratie aan op een nieuwe Onkyo TX-NR616 AV-receiver. Die zou alvast geen probleem mogen hebben om deze luidsprekers met een impedantie van vier ohm en een gevoeligheid van 90 dB correct aan te sturen.
De aansluiting moet overigens verplicht met niet-geconfectioneerde luidsprekerkabels gebeuren, want de speakerterminals op de achterkant van de Minipod zijn niet geschikt voor bananenplugs. Zonde, al wordt dat dan weer deels goedgemaakt door het handige veersysteem op de terminals. Duw ze in om de luidsprekerkabel te bevestigen, en wanneer je ze weer loslaat wordt de kabel automatisch vastgehouden door de klem.
Wanneer we onze eerste testtracks door de Minipods laten galmen en ons even de tijd gegeven hebben om weer te wennen aan de klank van een kleinere speaker – we brachten de laatste twee weken door in het gezelschap van een knoert van een 7.1-set uit de nieuwe JBL Studio 5-reeks – blijkt al snel dat klank van deze kleintjes serieus genomen mag worden.
Met de soundtrack van I'm Your Man in de speler merken we al snel dat de Minipods een stuk groter klinken dan ze in werkelijkheid zijn. Ze zetten een mooi podium neer met een aangename schaal, zonder dat het in extremen vervalt en ongeloofwaardig wordt.
Ook de plaatsing van stemmen en instrumenten is goed voor een speaker van dit prijsniveau, terwijl zanglijnen over het algemeen tonaal vrij goed in ere worden gehouden. Alleen bij stemmen met een dieper, donkerder kantje – denk bijvoorbeeld aan Lana Del Rey – merken we wat kleuring op.
De verklaring voor dat verschijnsel hoef je trouwens niet ver te zoeken: het laagbereik is erg beperkt, zodat het accent veel sterker op het middengebied en hoog komt te liggen dan bij grotere speakers meestal het geval is. Scandyna geeft in de specificaties van de Minipod overigens een frequntiebereik op van 55 Hz tot 25 kHz, maar dan wel bij -6 dB. Dat zorgt voor een algemeen klankbeeld dat eerder aan de heldere kant is, maar ook verrassend gedetailleerd klinkt.
Voeg je een subwoofer toe aan een set Minipods, dan krijg je natuurlijk wel het volledige frequentiespectrum te horen. Een aanrader wat ons betreft, want het geeft de Minipods meteen een sound die een stuk volwassener en steviger klinkt, al doet zo'n toevoeging de totaalprijs van de set natuurlijk wel aardig stijgen.
,
Wie in de markt is voor een set compacte stereospeakers, heeft aan deze Scandyna Minipod-luidsprekers een aardig alternatief voor klassiek gevormde luidsprekers van bekendere merknamen. Zoals meestal het geval is bij kleine luidsprekers, hebben we eigenlijk vooral kritiek op het beperkte laagbereik – een eigenschap waar je makkelijk een mouw aan past door een subwoofer toe te voegen.
Maar verder valt er weinig verkeerd te zeggen over deze kleine dreumes, waarnaar het aangenaam luisteren is. Toegegeven, met een adviesprijs van 699 euro per paar zijn deze Minipods geen koopje – en wie een greep doet in de accessoirecataloog van Scandyna telt nog wat meer neer.
Je haalt er alleszins wel een bijzondere, originele speaker mee in huis die een kleurrijk accent naar de huiskamer brengt.
,
Voor meer informatie en technische specificaties van de Minipod kan je terecht op de officiële productpagina op de Scandyna-website.