Met zijn in het oog springende vormgeving die doet denken aan een rugbybal, trekt de Pure Sensia onmiddellijk de aandacht. Ook het reusachtige touchscreen is natuurlijk geen alledaagse verschijning op een radio.
Er is op heel het toestel maar één toets te vinden, en daarmee zet je het toestel aan en uit. Ook die is overigens aanraakgevoelig, maar is naar onze mening nogal ongelukkig geplaatst. Laat je hand op het toestel rusten om met je duim het scherm te bedienen, en je zou de radio weleens ongewild kunnen uitschakelen.
Ook de afstandsbediening is minimalistisch: er zijn enkel toetsen voor volume, vorig/volgend, de bronselectie en de mute-functie. Voor de meeste handelingen moet je dus naar het toestel toe. Mikken met de remote is trouwens overbodig: ze gebruikt radiogolven in plaats van infrarood.
We zetten ons voor het erg mooie scherm en beginnen de vele functies te verkennen. Het scherm is onderverdeeld in vier delen: links vind je de zenderlijst of muziekbibliotheek terug, rechtsboven selecteer je welke ‘app’ je bekijkt. Daar kan je Facebook- en Twitter-updates mee bekijken, het weer of een slideshow met foto’s die op het thuisnetwerk staan. Dit onderdeel kan je zelfs het volledige scherm laten vullen terwijl de muziek speelt.
Rechtsonder vind je informatie over het huidige station/nummer, onderaan staat de menubalk.
,
Navigeren door de functies verloopt net zoals je het verwacht, dus niet alleen met eenvoudige aanrakingen maar ook door je vinger horizontaal of verticaal te slepen. De interface is erg intuïtief en origineel ontworpen; zelfs zonder de handleiding ontgaat je geen enkele functie. Een mooie prestatie wanneer je even stilstaat bij wat dit toestel allemaal kan.
Toch is er ook een belangrijke punt van kritiek: het toestel reageert bij sommige handelingen extreem traag. Wanneer je door de FM- of DAB-radiostations bladert is er geen probleem, maar de internetradio of muziekspeler gebruiken is heel wat moeilijker. De Sensia bladert immers tergend traag door de lijst met internetradiostations. Een veel betere oplossing is gratis registreren op de Pure Lounge-website (www.thelounge.com) waar je op je gemak door de radiostations kan bladeren en je favorieten aanduiden.
Zodra je de Sensia geregistreerd hebt, verschijnen die favorieten dan automatisch op het scherm.
Om de muziekspeler te gebruiken, moet je uiteraard een muziekserver installeren (WMP11, de bijgeleverde Flowserver of een andere uPnP-mediaserver). Even snel door je bibliotheek bladeren is er echter niet bij, daarvoor is de interface veel te traag. Er is wel een zoekfunctie, maar ook die werkt zo traag dat we het al snel opgeven. Je maakt dan ook best gebruik van een uitgebreide selectie op de computer aangemaakte afspeellijsten.
Over de geluidskwaliteit hoor je ons absoluut niet klagen. De klank is warm en aangenaam, al zullen sommigen hem misschien iets te dof vinden. Scherp gitaarwerk is er niet echt bij. Het toestel is bedoeld als tafelradio, en heeft dan ook niet de spierballen om bij een feestje een woonkamer te vullen met muziek. Voor achtergrondmuziek en rustig luisterwerk in de woonkamer, op je bureau of in de keuken is hij wel bijzonder geschikt.
,
De Sensia is een prachtige radio- en muziekspeler voor de nieuwe generatie, maar we vinden hem iets te duur.