Het tijdperk van enkel plasma bij Panasonic is voorbij, want het merk biedt nu ook een volledig gamma LED-LCD-toestellen aan in formaten tot 55 inch. De plasmatoestellen blijven wel gewoon beschikbaar en de nieuwe reeksen zijn alweer verbeterd, zoals je kan lezen in onze review van de nieuwe TX-P50VT50E.
Officieel blijft Panasonic volledig achter plasma staan, maar we stellen ons toch de vraag of de blijvende druk van LED-LCD en de nakende opkomst van gloednieuwe OLED-panelen niet deels hebben meegespeeld in deze beslissing. We vinden het hoe dan ook een uitstekende evolutie dat deze grote formaten nu ook beschikbaar zijn met LED- LCD-technologie.
Ook op designgebied heeft Panasonic duidelijk de bladzijde omgeslagen. De ietwat saaie designs zijn verleden tijd. Deze TX-L55DT50E pronkt met een ultraslank profiel en een kader uit geborsteld metaal dat nauwelijks een centimeter breed is. Wij weten het zeker te smaken.
Op het vlak van gebruiksgemak is er weinig veranderd. De afstandsbediening behield zijn lay-out en kreeg enkel een nieuwe afwerking in glossy zwart. De toetsen zijn handig, aangenaam en duidelijk gelabeld. Ook in de menu’s is er weinig nieuws te vermelden. Die zijn nog steeds grafisch niet zo indrukwekkend als bij sommige concurrenten, maar ze navigeren wel snel en handig. Panasonic voorziet bij de meeste instellingen ook een lijntje tekst zodat de handleiding de kast in mag.
,
Als Panasonic ons een LED-LCD opstuurt in plaats van een plasmascherm, dan moet het veel vertrouwen hebben in de prestaties van deze televisie. Vooral op gebied van zwartwaarde heeft het merk toch een reputatie hoog te houden.
De eerste beelden lijken ons alvast uitstekend. Panasonic gebruikt een glossy coating op het scherm die nogal wat reflectie veroorzaakt, maar die geeft het beeld wel extra diepte.
Eerste indrukken kunnen echter bedriegen: de metingen tonen een vrij pover zwartniveau, en dat merk je heel makkelijk in een verduisterde omgeving. Van zwart is dan geen sprake, eerder van donkergrijs.
Opvallend is dat het zwart zelfs bij een zeer beperkte kijkhoek nog eens aan diepte verliest. De kleuren lijden er gelukkig niet onder. Conclusie: kijk je bij heel weinig licht en hou je van donkere films, laat deze tv dan links liggen. Maar bij matig tot veel omgevingslicht doet het scherm het dan weer zeer goed, en lijkt het toch voldoende contrast te leveren. In die mate zelfs dat we echt verrast opkijken van de povere meetresultaten.
Op het zwartniveau na levert de Panasonic overigens erg mooie beelden. Er is veel zwartdetail zichtbaar en de grijsschaal oogt mooi neutraal, al is ze een tikkeltje te koel. Het kleurbereik kan wel beduidend beter. Vooral blauw is te licht en ondergesatureerd, waardoor het toch wat flets lijkt. De andere kleuren zijn correcter, zodat het eindresultaat niet slecht is. Toch zijn we beter gewend van Panasonic.
De beeldverwerking is goed. De ruisonderdrukking heeft een automatische stand, maar die gaat iets te voorzichtig te werk. Vooral met SD-beelden ben je beter af met de ruisonderdrukking op maximum als er ruis in het beeld zit, en zelfs dan is het resultaat matig. Bij HD-beelden is het effect iets beter.
De Panasonic levert ook erg scherpe beelden met veel detail bij beweging. Van wazige of dubbele randen is er absoluut geen sprake. Panbeelden blijven helaas wel af en toe schokken vertonen. Op dat vlak slaagt Panasonic er voorlopig niet in om de competitie bij te benen.
Bovendien zie je ook regelmatig lelijke artefacten in het beeld als je ‘Intelligent Frame Creation’ op ‘max’ laat staan. Wij vinden het resultaat met de ‘mid’- of zelfs de ‘min’-instelling veel beter. De panbeelden worden er niet veel slechter door, maar je bent dan wel alle vervelende artefacten kwijt.
,
Panasonics mediaspeler kan zich bijna met de beste spelers in het veld meten. Er is ondersteuning voor heel wat ondertitels, DTS-geluid en alle courante formaten. Via DLNA loopt het in een paar gevallen nog steeds mis.
De audio-videosynchronisatie gaat fout bij sommige DivX-bestanden, en enkele bestanden weigert de speler zelfs af te spelen. Bij een aantal H.264/MP4-video’s wordt de beeldverhouding verkeerd weergegeven. En via DLNA kan je ook geen DTS-geluid gebruiken. Niet perfect, maar al bij al toch nog een goed resultaat.
Als je een harde schijf via USB aansluit kan je televisie opnemen die binnenkomt via de digitale tuners. Een van de beste nieuwe features is de smartphone-app waarmee je meer kan dan enkel de televisie bedienen.
De app bevat namelijk een browser: bezoek de pagina die je wenst, hou je vinger op het scherm en veeg de pagina met een gebaar naar je televisie. Die toont de webpagina dan in zijn eigen browser.
Het schakelt dan ook over naar ‘touchpad’-mode zodat je de cursor op tv kan bedienen vanop je smartphone. Best handig, en zeker een stuk beter dan webadressen intypen met een traditionele remote.
De omgekeerde bewerking kan ook: een webpagina die op televisie zichtbaar is kan je eenvoudig op je smartphone tevoorschijn halen. Film, muziek en video op je smartphone toon je ook met
een beweging op de televisie. De app vertoont af en toe nog wat vreemde streken, maar ze ziet er alleszins veelbelovend uit.
Tot slot is er nog Viera Connect, de internet-op-tv-oplossing van Panasonic. De App Store van Panasonic groeit gestaag aan. Viera 3D World is een gratis VOD-dienst voor 3D-filmpjes, die vooral als smaakmaker bedoeld is. Uiteraard vind je ook hier YouTube, Vimeo, Viewster, Facebook en dergelijke meer.
,
Met deze nieuwe lichting LED-LCD-schermen in groot formaat zet Panasonic zich duidelijk op de kaart in dit segment. De opvallend povere zwartwaarde is een handicap voor wie kijkt bij weinig licht, maar in een goed verlichtte omgeving levert het scherm toch een zeer aantrekkelijk beeld.
Op die opmerking na heeft het toestel heel wat te bieden voor een correcte prijs.