Beeld

Review: Mitsubishi HC7800D

Tussen al de reusachtige projectoren die je in dit segment van de projectiemarkt aantreft, ziet deze Mitsubishi HC7800D er echt klein uit.

Nu zijn DLP-projectoren sowieso wel iets compacter dan hun LCD- of LCoS-tegenhangers, maar ook andere DLP-machines zoals de Acer H9500BD en de Optoma HD83 hebben toch niet echt bescheiden dimensies.

,

De vraag is dan of er ergens op features is ingeleverd om het toestel zo compact te krijgen. Op het eerste zicht lijkt dat wel zo. De zoomlens biedt voldoende bereik, maar voor de lensshift ligt dat anders. Er zijn geen horizontale shiftmogelijkheden, en met net geen 15 procent verticale lensshift zijn de mogelijkheden eerder beperkt. Je moet dan ook duidelijk van tevoren weten waar je deze projector zal plaatsen.

Zoom, focus en lensshift zijn manueel te bedienen. De lensshift zit verborgen onder een klepje bovenaan de projector maar laat zich makkelijk en vlot bedienen.

De lichtopbrengst van de HC7800D zou op papier moeten volstaan, maar in de praktijk blijkt de Mitsubishi zich duidelijk in het middenveld te situeren op dat vlak. Wie de lamp in de laagste modus houdt hoeft zich geen zorgen te maken over lawaai, er is dan enkel nog wat licht geruis hoorbaar. In de hoogste stand – die je nodig hebt voor 3D bijvoorbeeld – is de HC7800D duidelijk luidruchtiger, maar zeker niet genoeg om storend te zijn.

De afstandsbediening kan beter. Ze ligt prima in de hand, maar de toetsen zijn nogal aan de kleine kant en lay-out oogt verward. De toetsen zijn allemaal verlicht maar de opschriften zijn soms onduidelijke afkortingen. Boven de toetsen lees je wel de volledige functienaam, maar die labels zijn in het donker uiteraard onleesbaar.

De menu’s zijn wel zeer logisch georganiseerd en bieden alle noodzakelijke functies om de beeldkwaliteit te optimaliseren. Ietwat tegenvallend is dat er maar drie beeldpresets beschikbaar zijn: Cinema, Video en 3D. Bovendien zijn die presets volledig vastgezet in de menu’s zodat je er niet aan kan sleutelen, Dat laatste geldt zelfs voor de lampmodus. Je beschikt wel over drie ‘User’-modes, en die kan je naar hartenlust aanpassen.


,

De bewegingsscherpte is een sterk punt van de Mitsubishi. Je kan voor twee vormen van ‘Frame Rate Conversion’ kiezen: Film of Video. Die eerste produceert scherpe beelden maar laat het lichte schokkerige gevoel eigen aan film intact, ‘Video’ zorgt voor de vloeiendste panbeelden. Met de maximum instelling is er ook erg veel detail zichtbaar, zonder overmatige beeldartefacten. De Mitsubishi nestelt zich hiermee in de kop van het peloton.

Deze projector gaat ook erg goed met ruis om, al kan je de ruisonderdrukking enkel in- of uitschakelen. Maar zelfs met ruisonderdrukking uit is het beeld erg rustig.

Bij onze metingen blijkt de Mitsubishi HC7800D een iets te groot kleurpalet te hebben, zelfs in de ‘Normaal’-kleurruimte. De grijsschaal is echter uitstekend en heeft enkel een klein rood overschot met de lamp in de 'Hoog'-stand. De Cinema-preset, waar de lamp in 'Laag' staat, is dan weer net iets te koel. Het verschil is zichtbaar, maar in beide gevallen zijn de beelden uitstekend. Ze ogen fris en natuurlijk.
 


De zwartwaarde is oké, maar zeker geen uitblinker. De iris verbetert het resultaat duidelijk, en doet zijn werk bovendien in stilte en zonder duidelijke sprongen in helderheid. Er is dan ook geen echte reden om ze uit te schakelen. Zwartdetail zal je overigens niet missen met deze projector: alles is perfect zichtbaar in donkere partijen, terwijl hij toch het donkere karakter van de scène weet te bewaren.

In de 'Cinema'-preset is de lichtopbrengst vrij zwak, vooral omdat die de lage lampmodus gebruikt. Maar zelfs met de lamp in 'Hoog' scheert de Mitsubishi geen hoge toppen. Het volstaat om een 100-inch scherm te vullen in een verduisterde ruimte, maar bij omgevingslicht zal hij het niet halen. De helderste modus zorgt helaas voor een heel zware groen tint in het beeld.

3D is een geval apart bij de HC7800D. Mitsubishi ’s bril is immers geen typische LCD-bril, maar een ‘ferro-electrische’ LCD-bril. Deze variant heeft als belangrijkste voordeel dat hij supersnel (tot 100 keer sneller dan een gewone LCD-bril) schakelt tussen open en dicht. Daardoor kan elk oogopening langer openstaan, zodat er minder helderheid verloren gaat. Het snelle schakelen zou bovendien crosstalk uitschakelen.

Dat technologisch hoogstandje mist zijn uitwerking duidelijk niet: de resultaten zijn ronduit indrukwekkend. Ondanks onze bedenkingen omtrent de matige lichtopbrengst is het beeld, duidelijk, crosstalkvrij en ook erg natuurlijk van kleur. Mitsubishi’s 3D-keuze lijkt dus een schot in de roos.

Helaas zijn er twee nadelen verbonden aan deze technologie. Ten eerste is de bril een stuk  logger en zwaarder. Een traditionele LCD-bril heeft erg dunne glazen, maar bij de nieuwe Mitsubishi-bril zijn ze heel wat dikker en bijgevolg zwaarder. De nieuwe LCD-glazen zijn naar verluidt ook erg duur, zodat Mitsubishi ervoor koos om kleinere versies te gebruiken. Daardoor word je toch vrij duidelijk geconfronteerd met het kader van de bril.


,

Voor 3D heeft de Mitsubishi duidelijk een enorme troef in handen met zijn nieuwe briltechnologie, maar die wordt helaas getemperd door het gewicht van de bril en de kleine glazen. Een doorontwikkelde, lichtere en grotere versie zou een onvervalste doorbraak zijn op 3D-vlak.

Gelukkig zit de emitter standaard bij de projector, en als promo krijg je er voorlopig ook nog eens twee brillen bij. Hou er wel rekening mee dat extra brillen vrij duur uitvallen.


,

 

Garantie (projector / lamp) 3 jaar / 500 uur of 1 jaar
Technologie DLP
Resolutie (pixels HxV) / beeldformaat 1920×1080 / 16:9
Afmetingen (mm – bxhxd) 396x142x328
Gewicht (kg) 5,6
Geluidsniveau (standaard / eco) (dB) 30 / 23
Energieverbruik (standaard / eco / standby) (Watt) 370 / nb / nb
Lichtintensiteit (ANSI Lumen) 1500 / 1120
Contrastratio (statisch / dynamisch) nb / 100000:1
Levensduur lamp (standaard / eco) (uur) 3000 / 5000
Zoom (grootte) / Focus manueel (1,5x) / manueel
Lensshift (V / H) manueel (V +13/-14% ;H +/-0%)
Lensoffset 133%
Horizontale keystone-correctie (graden) neen
Verticale keystone-correctie (graden) ja, +/- 15 graden
Projectieafstand (min – max in m) 1,5 – 9,3
Schermgrootte (diagonaal min – max in m) 1,27 – 7,62
Lens Throw Ratio (verhouding afstand/beeldbreedte) 1,4 – 2,1
100-inch beeld (min – max afstand in m) 3,09 – 4,65
Metingen  
Gebruikte instelling Cinema
Lichtopbrengst (lumen) 454
Zwartwaarde (lumen) 0,243
Contrast 1872
Respons score voor bewegende beelden (op 5) 3,5
Aansluitingen – In  
HDMI 2
Component 1
Composiet/S-video
Pc/Mac 1
Andere 2x 12V trigger, 3D Sync, RS-232C, netwerk
Andere uitrusting  
3D actief
Aantal 3D brillen? (stukprijs) 2 brillen (promo) (179 €)
3D-emitter ingebouwd neen
3D-emitter extern bijgeleverd
2D -> 3D conversie ja
Panel Alignering nvt
Frame Interpolation ja
PIP neen

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.