Geluid

Review: Marantz PM6004

Aan de buitenkant is er weinig opvallends aan de hand bij de Marantz PM6004 en CD6004, een geïntegreerde stereoversterker en cd-speler uit de medio vorig jaar geïntroduceerde 6004-serie. Ze zitten beide in chassis met licht afgeronde hoeken vooraan en een dikker centraal paneeltje in geborsteld aluminium. Niet zo chique afgewerkt als bij duurdere componenten die we recent in kader van het stereodossier in FWD nummer 42 onder ogen kregen, maar objectief gezien is er absoluut niets verkeerds mee.

Het behoorlijke gewicht van dit tweetal maakt bovendien duidelijk dat het niet alleen bij leuke snoetjes ?blijft: de versterker onderscheidt zich bijvoorbeeld met een heuse ringkerntransformator en volledig discreet opgebouwde circuits – beide eerder uitzonderlijk op dit prijsniveau.

Wel beperkt de PM6004 zich tot het louter functionele: twee grote draaiknoppen regelen de bronkeuze en het volume, en ook de tooncontrole en kanaalbalans kunnen bijgesteld worden. Die laatste regelaars kan je desgewenst omzeilen met de ‘source direct’-knop – iets wat we bij onze test consequent deden omdat het de geluidskwaliteit duidelijk ten goede komt.

,

Het aansluitveld is volledig analoog: je kan vijf stereobronnen en een platenspeler (met MM-element) kwijt op de PM6004. Tel daar nog twee stereo-uitgangen, een hoofdtelefoonaansluiting en een remote in en uitgang bij, en het plaatje is rond.

Geen wonder dus, dat de PM6004 zich kinderlijk eenvoudig laat installeren en bedienen – zowel op het toestel als met de remote. 

De CD6004 is vrijgeviger met extra’s. Naast cd’s speelt hij via de USB-aansluiting op het frontpaneel ook mp3-, wma- en wav-bestanden af van USB-media (helaas alleen in FAT-formaat). En via diezelfde weg kan je ook een iPod, iPhone of iPad aansluiten, waarvan het signaal digitaal uitgelezen wordt zodat het profiteert van de hoogwaardige elektronica in de cd-speler.

Digitale ingangen ontbreken, maar digitale uitgangen zijn wel aanwezig – net als een remote inen uitgang. Eveneens mooi meegenomen is de kleine regelaar op het frontpaneel die het volume van de hoofdtelefoonuitgang op de speler bedient. Daardoor kan je met een hoofdtelefoon muziek beluisteren zonder dat de versterker ingeschakeld is

,

Hoewel de PM6004 op papier niet van de krachtigste is (2x 40 watt bij 8 ohm), komt hij zeker niet over als een lichtgewicht. Naast het voor Marantz karakteristieke warme kantje, is de uitstekende controle in het laag een van de eerste zaken die in het oog springen. Controle ?is eigenlijk een woord dat de PM6004 over de hele lijn omschrijft, maar ook op het vlak van transparantie en precisie presteert hij boven zijn prijsniveau.

In combinatie met de CD6004 wordt het alleen maar beter: de cd-speler klinkt niet alleen gedetailleerd en subtiel zonder kil of analytisch te werk te gaan, maar sluit ook erg mooi aan bij de PM6004.

Hier is duidelijk sprake van synergie, met een sound die een balans weet te vinden tussen rust en beleving.

Zijn er dan echt geen minpunten? Eigenlijk geen noemenswaardige: de markering op de volumeknop van de PM6004 vinden we nogal onduidelijk, maar verder dwingt het alleen maar bewondering af wat Marantz hier voor 449 euro per component neerzet

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.