Geluid

Review: LG HX922

Eenvoudige, rechte designlijnen kenmerken deze 2.1-set met 3D-compatibele Blu-ray-speler. Hij bestaat uit twee satellietluidsprekers en een vrij compacte subwoofer die van het passieve type is. Je sluit hem dus net zoals de satellietluidsprekers aan op de centrale eenheid met de bijgeleverde kabels. Die zijn met drie meter voldoende lang voor de meeste opstellingen, en aangezien ze geen speciale connectoren gebruiken kan je ze desgewenst eenvoudig vervangen door andere exemplaren.

De speler sluit je via HDMI aan op een beeldscherm. Indien je televisie recent genoeg is, kan je daar een ARC-compatibele HDMI-aansluiting voor gebruiken. In dat geval stuurt de televisie zijn audio via dezelfde kabel terug naar de LG-set, zodat je bijvoorbeeld voor analoge televisie of de mediaspeler van de televisie zonder bijkomende bekabeling van een betere audioweergave geniet.

De LG beschikt verder over twee HDMI-ingangen, een optische audio-ingang, en een stereo cinch-ingang. Vooraan vind je een USB-aansluiting voor USB-opslag, maar ze doet ook dienst als iPod-dock. In dat laatste geval gebruik je gewoon de USB-kabel die bij je iPod geleverd wordt. Een minijack vooraan maakt de lijst compleet.

We zijn erg tevreden over het gebruiksgemak. De menu’s zijn duidelijk en kleurrijk, en reageren boven- dien erg snel. Ook de initiële opstelling verloopt zonder enige problemen.

De afstandsbediening ziet er wat ouderwets uit, met zijn pseudo zilvermetaalafwerking, maar is zeer aangenaam in gebruik. De D-pad klikt vlot en je selecteert snel met één toets nieuwe geluidspre- sets. Daarnaast zijn de afspeeltoetsen groot en goed georganiseerd. De remote kan overigens ook gebuikt worden om een LG-televisie aan te sturen.

,

De beeldkwaliteit van de 3D Blu-ray-speler is uitstekend. Je kan de beeldinstellingen aanpassen op de speler, maar dat raden we eigenlijk af. Het is beter om wijzigingen in het beeld op de televisie uit te voeren. Laat de beeldmode dus in ‘Standaard’ staan en zet de uitgang op 1.080p. De speler levert een uitstekende de-interlacing en scaling. DVD- of Blu-ray-schijven worden dan ook met alle mogelijke details op het scherm gezet.

Wie de set ziet staan denkt misschien smalend dat die kleine subwoofer onmogelijk voor een degelijke klank kan zorgen. Daarmee doe je de sub onrecht aan. Oké, hij gooit geen trillingen door de kamer zoals grotere subs dat kunnen, maar hij zorgt wel voor een aangename baservaring. Al bij al blijken de kleine luidsprekers erg competent.

Onze fragmenten uit Lord of The Rings en Star Wars klinken zeer bevredigend. Er is een duidelijke stereoscheiding, terwijl de klank dynamisch is maar ook zeer aangenaam om langer naar te luisteren. De moei- lijke scène met de drums uit House of Flying Daggers blijkt ook geen probleem te vormen. De klank blijft zuiver en onvervormd.

Voor muziek is de set dan weer net iets te zachtaardig en te weinig gedetailleerd. Geen probleem voor achtergrondmuziek, want die wordt daardoor nooit vermoeiend of opdringerig.

Ga je echter de klassieke toer op, dan merk je de beperkingen. Alles klinkt wat te wollig en  je mist de vele nuances van een klassiek orkest. Dat probleem stelt zich minder bij veel hedendaagse muziek, al zal de kenner misschien ook wel merken dat de gitaren hun ‘edge’ wat kwijt zijn.

Sleutelen aan de klank is slechts in beperkte mate mogelijk. Er zijn een aantal presets beschikbaar, maar geen daarvan kan voldoende detail herstellen.

,

Zoals we dat tegenwoordig verwachten van een Blu- ray-speler, beschikt de LG over een zeer goede mediaspeler die een ruim aanbod formaten ondersteunt. Via USB is hij erg volledig en vinden we de ondersteuning voor FLAC wel een vermelding waard.

Maar ook via DLNA doet hij het uitstekend, weliswaar zonder FLAC en voor video zonder externe ondertitels. Qua looks is de software echter nog niet even mooi als die van de nieuwste LG-tv’s.

Ook alle internetmogelijkheden die je op de tv’s van LG aantreft zijn aanwezig. In de ‘Premium apps’ vind je YouTube, Videoland, De Morgen, TEDtalks, Picasa, iConcert, Viewster, vTuner, Dailymotion en Aupeo. De ‘LG apps’ zijn eerder een allegaartje van kleine toepassingen.

Helaas duurt een app opstarten soms wel erg lang, veel langer dan we vandaag van een interface verwachten. Wil je even een filmpje van je smartphone bekijken, dan kan je via Bluetooth een verbinding maken. Er is ook een smartphone remote app, maar die leek voorlopig nog niet te werken met dit model.

,

Deze LG-set is een prima aanvulling op een nieuwe televisie. De klank is erg overtuigend voor tv en film, en wordt nooit offensief. Voor muziek komt de set helaas niet veel verder dan een ‘oké’.

Goed voor achtergrondmuziek, iets te wollig en zacht voor aandachtig luisteren. Al hebben we dat nog steeds liever dan een te scherpe klank.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.