Geluid

Review: Harman Kardon HK990 stereoversterker

Harman Kardon keert met de HK990 weer terug naar z’n roots: stereoweergave. Een gebeurtenis die niet onopgemerkt blijft, want de HK990 is op z’n zachtst gezegd een opmerkelijk apparaat.

Met een vermogen van 150 échte watts per kanaal (zelfs 300 watt bij 4 Ohm) is het een onvervalste krachtpatser die voldoende stroomreserves in huis heeft om zelfs de meest lastige luidsprekers aan te sturen. Daarnaast gaan er heel wat verrassende functies schuil achter het prachtige voorpaneel.

,

Visueel doet de HK990 meteen denken aan de AV-receivers van Harman Kardon, en dat is zeker geen slechte zaak. Door de vlotte vormgeving oogt het forse toestel (24 kilogram droog aan de haak) zelfs opvallend elegant.

Achteraan zien we een massa aansluitingen met onder meer twee subwooferuitgangen. Verder tellen we zes analoge stereo-ingangen, aangevuld met twee aparte phono-ingangen voor MM- en MC-elementen. Ook een gebalanceerde stereo-ingang is van de partij.

Langs de analoge processoringang kan je de HK990 inzetten als eindversterker, bijvoorbeeld om de twee frontkanalen van een AV-receiver naar een hoger niveau te tillen. En dankzij de pre-out kan de Harman ook dienst doen als voorversterker. Tel daar nog twee stereo-uitgangen bij, en je hebt een van de meest flexibel inzetbare versterkers die je momenteel in huis kan halen.

Maar er is meer. Onder de kap van deze bevallige verschijning gaan ook een aantal digitale extra’s schuil, zoals een volledige digitaal-analoog- en analoog-digitaalsectie.

Dat vertaalt zich in vier digitale ingangen op de achterzijde: twee keer optisch en twee keer coaxiaal, aangevuld met een digitale uitgang. Leuk om het geluid van oudere digitale bronnen mee te upgraden, al zijn ze alleen geschikt voor 16-bit stereotracks.

Ook Harmans HRS-link is aanwezig: een merkeigen aansluiting die het mogelijk maakt om een cd-speler (zoals de HD990) met een cat5-kabel op de versterker aan te sluiten. Het enige wat ontbreekt om de HK990 helemaal overcompleet te maken, is een USB- en netwerkaansluiting.

,

Het meest opvallend extraatje zit echter onder de kap van de HK990: een heus digitaal correctiesysteem (EzSet/EQ), waarmee het gedrag van de luidsprekers in relatie tot de kamerakoestiek geoptimaliseerd kan worden. De werking ervan is erg vergelijkbaar met de technologie die je op een AV-receiver aantreft, en zorgt ervoor dat vervelende bij-effecten die te wijten zijn aan de akoestiek in de luisterruimte uitgevlakt worden.

Puristen die geen boodschap hebben aan die digitale trukendoos hebben echter niets te vrezen: de HK990 laat zich ook gewoon analoog aansturen langs de 'Direct Path'-stand.

Wil je wel gebruikmaken van de digitale circuits, dan staan er nog vier andere luistermodes tot je beschikking: de 'DSP Path'-stand en drie EQ-standen waarbij respectievelijk laagcorrectie, laag- en middentonencorrectie of laag-, midden- en hogetonencorrectie wordt toegepast.

Om van die drie EQ-standen gebruik te maken, moeten er eerst een aantal parameters ingesteld worden. Dat kan manueel (voor de sub althans) of volautomatisch met de bijgeleverde meetmicrofoon; een eenvoudig klusje dat op minder dan 15 minuten geklaard is.

De HK990 berekent dan zelf welke factoren er bijgesteld moeten worden om de weergave van de sub(s) en luidsprekers zo lineair mogelijk te maken in jouw specifieke luisteromgeving.

Daarnaast kan je voor elke ingang ook de gain configureren zodat alle bronnen even luid klinken bij een bepaalde volume-instelling. Ook bass en treble laten zich trouwens op eenvoudig verzoek regelen.

,

Al van bij de eerste luistersessies wordt duidelijk hoe moeiteloos de HK990 omgaat met uiteenlopend materiaal, zowel bij muziek, film als games.

Het geluidsbeeld is opvallend precies, op het droge af. Zelfs bij ridicuul hoge volumes komt de HK990 aan dynamiekpieken tegemoet zonder een spoortje stress, maar ook bij normale volumes blijft het fijn klinken. De Harman houdt onze speakers strak in het gelid en straalt rust uit bij elk volume, zonder het geluid opvallend te kleuren.

Ook het D/A-gedeelte doet z’n werk probleemloos, al klinkt de HK990 net iets beter als we de 'DSP Path'-modus uitgeschakeld houden bij onze analoge bronnen.

De EZSet/EQ-functie biedt een duidelijke meerwaarde voor wie eenvoudig een subwoofer wil integreren in een stereoset – een niet te onderschatten voordeel, met name voor wie minder ervaring heeft met die materie. De twee overige EQ-instellingen hebben eveneens hun merites in lastige ruimtes, maar ze halen wel wat glans van de podiumafbeelding. Het geluidsbeeld lijkt dan net wat nauwer te worden.

Het enige puntje van kritiek gaat naar de afstandsbediening. Die werkt prima en is erg compleet, maar de overvloed aan knopjes en stevige afmetingen ervan zijn eerder onhandig.

Eveneens opvallend is de hoeveelheid warmte die de HK990 aflevert: in een kleinere luisterruimte neemt hij de rol van de centrale verwarming moeiteloos over. Denk dus even na over de opstelling van deze geweldenaar voor je hem ergens neerzet; hij smeekt om een goed geventileerd plekje.

,

Met deze HK990 zet Harman Kardon een bijzonder indrukwekkende stereoversterker neer. Hij zet een uitgemeten, neutraal aandoend geluid neer dat bulkt van de dynamiek.

De vermogensreserves en aansluitmogelijkheden zijn ronduit fenomenaal, terwijl ook de digitale extra’s voor een praktische meerwaarde zorgen.

,

Harman Kardon HK990
Wat: Geïntegreerde 2.2-stereoversterker
Vermogen: 2x 150W (8 ohm), 2x 300W (4 ohm) (20Hz – 20kHz, beide kanalen uitgestuurd)
HCC: +/-100 A
Dempingsfactor: >200
Frequentiebereik: 10 Hz – 170 kHz
Signaal-ruisverhouding: 109 dB
Aansluitingen: 6x stereo-in, 1x processor-in, 2x phono-in (MM/MC), 1x XLR-in, 1x pre-out, 2x sub-in, 2x sub-uit, 2x optisch digitaal-in, 2x coaxiaal digitaal-in, 1x coaxiaal digitaal-uit, HRS-link, 2x sub-trigger, 1x IR-in, 1x IR-uit, RS232C, 2x 2 speakers, hoofdtelefoon-uit
Extra: EZSet/EQ
Maximaal opgenomen vermogen: 1.000 W
Afmetingen (BxHxD): 440 x 160 x 444 mm
Gewicht: 24 kg
Officiële productpagina: klik hier

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.