Geluid

Review: Focal Chorus SW 800 V

De opvallende V-vormige grille is het eerste wat in het oog springt als je de riant geschapen (hij is ruim 45 centimeter hoog) Focal Chorus SW 800 V bekijkt. Als je er ver genoeg vandaan staat, lijkt net boven de punt van de V een tweeter te zitten. Bij alle andere luidsprekers van de Chorus-lijn zit die er ook echt, maar in een subwoofer heb je uiteraard geen tweeter nodig.

En dus heeft de Franse fabrikant daar een aantal drukknopjes ingewerkt. Met het eerste schakel je de ‘Night’-mode in of uit. Zoals de naam al suggereert, zorgt deze stand voor een wat meer bescheiden laagweergave die van pas kan komen om de buren te vriend te houden als je luistert in de late uurtjes.

Met de ‘Subsonic’-toets activeer je een subsonische filter. Handig om storende, diepe rumble-geluiden te onderdrukken, die bijvoorbeeld kunnen ontstaan als de muren gaan meetrillen. De ‘Boost’-knop pept de laagweergave rond het 40 Hz-punt op met 3 dB, een nogal atypische feature voor een hoogwaardig luidsprekermerk als Focal. 

De kast – die overigens fraai afgewerkt en degelijk geconstrueerd is – lijkt in zijn geheel enkele centimeters boven een plateau te zweven. Dat zien we wel vaker bij downfiring subwoofers, maar bij frontfiring ontwerpen is het minder courant. De kast is op sommige plaatsen tot 25 millimeter dik, zodat de kans op ongewenste trillingen klein is.

,

De Chorus SW 800 V kan in elke geluidsinstallatie worden ingezet. Hij beschikt immers over lijningangen én luidsprekeringangen.

Je kan dus gewoon met een stel kabels de luidsprekeruitgangen van je versterker verbinden met deze Focal. De linker- en rechterluid- spreker verbind je daarna met de uitgangen van de sub. Buitengewoon handig, want die extra ingangen maken deze Focal universeler inzetbaar. Waarom zien we dat niet bij meer fabrikanten?

,

De kast is misschien niet van de kleinste, ze is in ieder geval wel prima gedempt. Ook al produceert de driver donderende bassen, de kast zelf speelt het spelletje niet mee. Mooi zo.

Een subwoofer hoort – zeker bij muziek – zijn werk subtiel uit te voeren, liefst op een zodanige manier dat het niet al te zeer opvalt dat hij meespeelt, maar dat je hem wel meteen mist als hij uitgeschakeld wordt. Deze Focal verstaat die kunst als geen ander.

Hij is dus geen brute geweldenaar, maar eerder een betrouwbaar werkpaard dat muzikaliteit voorop stelt. Wat overigens niet wil zeggen dat de Focal niet indrukwekkend uit de hoek kan komen.

Als het programmamateriaal daar om vraagt – bijvoorbeeld bij de ‘thumb’ uit Titanic, die subtiel maar wel met flink wat autoriteit wordt neergezet – laat de Focal met plezier zijn spieren flink rollen. Stampende feestmuziek à la Basement Jaxx? De Focal heeft er geen enkel probleem mee. Maar je zou zweren dat hij pas echt in z’n nopjes is als hij sublaag met veel muzikale inhoud kan spelen, zoals bij het betere jazzwerk.

De goederentrein in The Bone Collector hebben we al beter en grootser horen klinken, maar niet veel beter. En niet veel grootser. Ook het basgeweld uit films zoals Die Hard 4.0 zet de Focal met veel overtuiging neer, maar zijn muzikale kwaliteiten komen dan minder tot uiting.

,

Toegegeven, de Focal Chorus SW 800 V kost meer dan de Mirage en de B&W uit dit dossier, en hij is nog groter ook! Maar het is wél de goedkoopste sub in deze test die een echt verfijnde, subtiele laagweergave in petto heeft.

,

De technische specificaties van de SW 800 V door Focal vindt je terug op de productpagina.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.