Geluid

Review: Denon D-M38DAB

Denon heeft een resem compacte sets in het gamma, en dus was het een hele klus om de beste kandidaat te kiezen voor de test.

Voor liefhebbers van modern design en de laatste nieuwe netwerk- en AirPlay-mogelijkheden is de RCD-N7 ‘CEOL’ de aangewezen keuze. Maar die hebben we eerder al getest in FWD Magazine, en volgens de verdeler is deze D-M38DAB ook een dijk van een set.

,

De hoofdunit – verkrijgbaar in zwart of zilver – bevat een tweemaal 30 watt krachtige stereoversterker (gemeten aan 6 ohm, bij 1 kHz), een FM- én DAB-tuner en een cd-speler.

Voor modernere media hebben we enkel recht op een USB-aansluiting. Daar kan je een iOS-apparaat op aansluiten of een USB-apparaat met mp3- en/of wma-bestanden.

Toegegeven, de aanwezigheid van een DAB-tuner is best bijzonder, maar eerlijk is eerlijk: wie zit daar vandaag nog op te wachten?

De luidsprekers zijn netjes afgewerkt in donker houtfineer. De hoeken en ribben zijn bijna overal lichtjes afgerond, wat het geheel extra cachet geeft. De basreflexopening zit aan de achterzijde, en wel zodanig dat je de achterkant van de woofermagneet kan zien als je er in kijkt. Als het laag van de luidsprekers te overheersend zou zijn, kan je dat temperen door de twee bijgeleverde foam pluggen in de baspoorten te steken.

De volledig uit metaal opgetrokken hoofdunit is geen bijster origineel ontwerp, maar straalt wel een soort voornaamheid uit.

,

We proberen eerst het USB-gedeelte. Zoals de fabrikant opgeeft kunnen mp3- en wma-bestanden uitgelezen worden, maar meer ook niet. Daarbij blijkt het display een verborgen troef te zijn van de Denon. Het is werkelijk uitstekend afleesbaar, ook van op grotere afstand. Dat is met name handig als je wil bladeren in de menu’s van een aangesloten iPod of USB-stick.

Navigeren op deze dragers kan met een speciaal daartoe voorzien navigatie-eiland op de remote. Voeg daar nog een duidelijke, Nederlandstalige handleiding aan toe en je begrijpt dat de Denon hoge ogen gooit qua bedieningsgemak.

Minpuntjes zijn de wel erg stroef draaiende volumeknop en de soms wel erg kleine toetsjes op de remote – vooral dan op het navigatie-eiland waar we het net al over hadden.

,

Het geluid, dan. Wat de geoefende luisteraar meteen zal opvallen – zeker in vergelijking met een referentiesysteem – is dat het hoog flink afgeroomd klinkt. We zouden het klankkarakter niet dof willen noemen, maar het komt in de buurt. Ook als we onze oren precies in lijn met de tweeters houden, blijft dit verschijnsel opvallen. Het heeft dus niet te maken met een te smal afstraalgedrag van de tweeter.

Het laag – we speelden zonder de meegeleverde plugs in de basreflextunnels – is dan weer opvallend goed. Het loopt onverwacht ver door en klinkt zuiver, zonder gedreun of gebonk.

Al bij al levert de D-M38DAB absoluut een degelijke geluidskwaliteit, maar we hadden toch echt wat meer hoog willen horen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.