Geluid

Review: Bowers & Wilkins A7

De iconische Zeppelin is het typevoorbeeld van de betere iPhone-dock, en is ook al een tijdje beschikbaar met Airplay. Waarom dan nog een reeks Airplay-speakers er naast neerzetten?

De A5 en het topmodel A7 pakken om het te beginnen het iets anders aan. Hun design mag absoluut gezien worden, maar ze zijn minder in het oog springend en daardoor een pak subtieler in een interieur te plaatsen. Ongeacht of er nu moderne of meer klassieke meubels in de kamer staan, de zwarte rechthoek met afgerond hoeken en metalen band rondom stralen klasse uit.

Bij dit drieste duo vind je ook geen spoor van een dock – wat gegeven Apples overstap naar een nieuwe connector goed gegokt is van Bowers & Wilkins. Het zijn dus speakers die je vooral via Airplay voedt met muziek.

,

Let op dat we ‘vooral’ zeggen, en niet ‘exclusief’. Beide A’s hebben een line-in voor wie een muziekspeler van een ander merk dan Apple wil aansluiten. De A7 pakt daarnaast met een feature uit die we steeds meer zien opduiken: een USB-poort van klasse B. Haal de juiste USB-kabel boven en je kan je Mac of pc rechtstreeks aansluiten.

De A7 fungeert dan als externe geluidskaart die digitaal aangestuurd wordt, wat een betere kwaliteit biedt dan als je via de (analoge) line-in zou werken. Hoewel de interne DAC Airplay-audio upsampelt naar 96 KHz/24 bit, aanvaardt de A7 echter via USB enkel maximaal 48 KHz/16 bit. Geen groot struikelblok, maar voor enkelingen goed om weten.

,

De meeste Airplay-speakers vereisen niet langer een bekabeld aansluiting bij de setup. Je kan de A5 en A7 namelijk rechtstreeks draadloos instellen, door met je mobiel toestel te verbinden met een tijdelijk WiFi-netwerk dat de spelers zelf in de lucht brengen.

Voor je dit doet, wel eerst de goed uitgekiende Airplay Setup-app van Bowers & Wilkins afhalen. Met deze app kan je namelijk de gegevens van je vast WiFi-netwerk aan het audioapparaat doorspelen, zodat deze er mee kan verbinden. Het is een eenvoudig proces, dat nog simpeler wordt gemaakt door de heldere app en het optioneel gesproken (!) streepje uitleg.

Airplay-speakers zijn over het algemeen zowat het tegenovergestelde van een AV-receiver als het over knopjes en instellingen gaat. Je mag al blij zijn dat je een driebands-equalizer kan manipuleren. De A7 en A5 gaan daar nog verder in, want op het volume na kan je niets aan de klank doen.

,

De A7 is onze favoriet van de twee nieuwe B&W’s. Er komt een waanzinnig mooi geluid uit deze pikzwarte en stijlvolle speaker, met een bas die een beetje stroperig klinkt maar wel deze Airplay-speaker een lekker warm geluid laat produceren.

Het verbaast ons niets, gegeven de aanwezigheid van een 6 inch subwoofer. Die wordt bijgestaan door twee speakers voor de stereoweergave van midtonen en twee bijzonder gevormde tweeters.

Het ontwerp van die laatste is gebaseerd op de tweeters van de Nautilus, de favoriete luidspreker van de bemiddelde oliesjeik. Ook bij de A7 zorgt dat voor een rijk geluid, met veel details en veel ademruimte in de klank. Al gaat de A7 – net zoals de meeste Airplay-speakers – eerder voor kamervullend geluid dan het weergeven van een discreet stereobeeld.

De A5 is duidelijk minder ambitieus – en ook lager geprijsd. Eigenlijk heeft dit apparaat een beetje pech, in de zin dat we hem hoorden na de A7. Het is zoals een ritje in een BMW 3-reeks na achter het stuur van een 7-reeks te hebben gezeten.

Vergelijken is onvermijdelijk, en dan valt op dat de A5 tout court minder krachtig uit de hoek komt en bij hogere volumes sneller zijn limieten bereikt. Het is dan ook een compactere speaker, wat het interessanter maakt voor kleinere kamers, zoals keukens of hobbykamers.

We horen wel veel details en zelfs een behoorlijke basweergave, maar het klinkt gewoon minder ruimtelijk. Dat die strakheid echter wel door sommigen wordt gewaardeerd bleek zelfs bij ons op de redactie.

Kortom, ziet dit niet als het neersabelen van de A5, want het presteert zeker op niveau. Maar de A7 is voor ons een topspeler, terwijl de A5 eerder het predikaat 'goed' verdient.

,

Met de A5 en A7 breidt Bowers & Wilkins een intrigerend vervolg op hun Airplay-verhaal. Het zijn knappe en subtiele units, die je gemakkelijk in meerdere kamers zou kunnen opstellen.

De A5 presteert goed, maar verbleekt toch vergeleken met duurdere A7. Naar ons gevoel is die meerprijs van 300 euro zeker het uitgeven waard als je een Airplay-speaker voor een grotere ruimte zoekt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.