Geluid

Review: Bose Cinemate SR1

Net als andere soundbars wordt de CineMate 1 SR bijgestaan door een subwoofer, of zoals Bose dat noemt, een ‘Acoustimass module’. Het eerste wat ons opvalt zijn de beperkte afmetingen en het geringe gewicht van deze sub. Dat zegt niet meteen iets over de geluidskwaliteit, maar voor voldoende luchtverplaatsing is over het algemeen veel volume en een grote (en bijgevolg zware) driver nodig.

De subwoofer staat draadloos in contact met de soundbar, die érg dun en plat is en vrijwel geheel uit een metalen speakergrille lijkt te bestaan. Een display is niet aanwezig, zodat het apparaat strak oogt. De soundbar kan naar keuze liggend geplaatst of opgehangen worden, waarbij het apparaat zelf de stand herkent en het luidsprekergebruik daarop aanpast. Wil je de soundbar ophangen, dan heb je wel een apart verkrijgbare beugel nodig. Die kost 70 euro.

,

De Cinemate 1 SR kan analoog of digitaal op een bestaande geluidsinstallatie of televisie worden aangesloten, waarbij een optische digitale verbinding met een moderne tv het meest voor de hand ligt. Bose geeft je er een speciale headset bij met twee meetmicrofoons, waarmee het geluidsbeeld met behulp van ingebouwde testpatronen kan worden aangepast aan de gebruikte ruimte.

De uit de kluiten gewassen afstandsbediening is er om het apparaat in en uit te schakelen, het volume te regelen en de gewenste bron te selecteren. De overige knoppen zijn bedoeld om functies van de televisie en eventuele andere AV-apparatuur aan te sturen. Het gevaarte is dus in te zetten als universele afstandsbediening. Handig.

Helaas volgt al snel een grote teleurstelling. Het blijkt niet mogelijk om het geluidsbeeld naar eigen wens aan te passen of om het geluid te vertragen (lip-sync), iets wat in combinatie met veel moderne tv’s wel wenselijk is en dus als serieus gemis gezien mag worden.

,

Hoeveel luidsprekers zich precies in de soundbar bevinden en hoe deze aangestuurd worden, vertelt Bose niet. Gelukkig biedt een schroevendraaier uitkomst, wat ons leert dat de soundbar vijf middentoners, één dometweeter en twee langgerekte hoorntweeters bevat.

Op de dometweeter na zijn al die luidsprekers aan de brede zijde van het apparaat ondergebracht, zodat ze hun geluid omhoog afstalen wanneer de soundbar liggend gebruikt wordt.

,

Aangezien de muurbeugel optioneel is, hebben we de soundbar in de liggende stand getest. Helaas is het niet mogelijk om zelf te kiezen tussen stereo of ruimtelijke weergave; de Cinemate 1 SR maakt het geluidsbeeld altijd ruimtelijk. Dat werkt dan wel weer vrij goed.

Stereomuziek klinkt aanzienlijk breder dan de fysieke proporties van de soundbar doen vermoeden, en wanneer een Dolby Digital- of DTS-bron met écht surroundgeluid wordt aangesloten weet de 1 SR een indrukwekkend geluidsbeeld neer te zetten.

Maar daar houdt het positieve nieuws op. Want hoewel lekker ruimtelijk, klopt het geluidsbeeld van geen kant. Vooral voor muziekweergave is het systeem ronduit ongeschikt. Het tophoog klinkt fraai en gecontroleerd, maar in het oh zo belangrijke middengebied maakt
de soundbar er een potje van: de Cinemate klinkt daar ronduit rommelig.

Ook de kleine subwoofer weet niet te overtuigen. Bij films zet hij voor zijn gewicht en afmetingen indrukwekkende effecten neer, maar voor muziek is ook hier de gewenste nuance onvoldoende aanwezig.

,

De Cinemate 1 SR weet ons niet te overtuigen. In de liggende stand wijzen op één na alle drivers omhoog waardoor weliswaar een ruimtelijk geluidsbeeld ontstaat, maar van realistische weergave geen sprake is. Rechtop klinkt de speaker beter, maar om hem zo te gebruiken moet een extra muurbeugel aangeschaft worden. Dat drijft de sowieso al stevige prijs nog verder op.

De soundbar is bovendien niet in stereomodus te zetten waardoor er altijd surroundtrucjes op het geluid worden losgelaten, ook wanneer dit niet gewenst is. Alleen bij het bekijken van films kan dit Bose-product ons overtuigen, maar voor muziek en zelfs voor normale televisie-uitzendingen is de Cinemate 1 SR wat ons betreft geen goede keuze.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.