Geluid

Review: Beyerdynamic T1

De T1 is de topper in het gamma van de Duitste geluidsspecialist Beyerdynamic, en werd gelanceerd ter ere van de 85ste verjaardag van het bedrijf. De modelaanduiding verwijst naar het magnetisch veld dat de opvallend zware magneten genereren, meer dan één Tesla. Dat zou ongeveer het dubbele zijn van de concurrentie. Het voordeel van die krachtige magneet is dat er een erg lichte spoel gebruikt kan worden voor het diafragma, wat op zijn beurt voor een snelle werking moet zorgen.

,

Eerste indrukken kunnen allesbepalend zijn, en dat beseft Beyerdynamic maar al te goed goed. De T1 wordt dan ook geleverd in een stevige aluminium opbergbox en ook de hoofdtelefoon zelf ziet erg prachtig uit. Smaakvolle details zoals de gefreesde T1 logo’s in de beugels voor de behuizingen zetten de toon. Aan de binnenkant van de behuizing laat de gedecentraliseerde plaatsing van de driver zich meteen visueel opmerken.
 


Dikke oorpads en een genereus gepolsterde lederen hoofdband zorgen voor een comfortabele pasvorm; ook na enkele uurtjes is het nog steeds aangenaam toeven onder de T1. Door de halfopen constructie – een zeldzaamheid – isoleert de T1 wel wat omgevingsgeluid, maar er lekt nog steeds een behoorlijke hoeveelheid klank naar de buitenwereld. De isolatie leunt alleszins duidelijk dichter aan bij een open dan bij een gesloten constructie.

De erg hoge impedantie – 600 Ohm, een standaard in de studiowereld – zorgt ervoor dat onze hoofdtelefoonversterker meer werk moet verzetten dan bij de andere high-end modellen in deze test, al is de opgegeven efficiëntie vrij hoog.

,

Bij onze luistertests merken we trouwens dat de T1 ons het meeste zin geeft om het volume verder op te voeren. De weergave is zo gecontroleerd en autoritair, dat alles zuiver en ontspannen blijft klinken bij om het even welk volume – ook wanneer het eigenlijk niet gezond meer is voor je gehoor.

De laagweergave acteert op topniveau. Bij een uitgesproken lage volumestand komt dat iets minder tot uiting, maar zodra we de volumeknop verder naar rechts draaien staan we ronduit vreemd te kijken. De basimpact ontloopt die van de Ultrasone Edition 8 – nota bene een gesloten hoofdtelefoon – nauwelijks, maar de T1 voegt er nog een surplus aan nuance en resolutie aan toe.

Ook de weergave van stemmen en instrumenten heeft Beyerdynamic uitstekend voor elkaar bij de T1. Ze klinken wat warmer dan we strikt genomen neutraal zouden noemen, maar als het zo lekker klinkt kan geen zinnig mens daar iets op tegen hebben.

Het laag en hoog komen dan weer eerder levendig voor de dag. In combinatie met het minder directe karakter staat het garant voor een erg verleidelijke luisterervaring, die meteen aanspreekt. Alleen op het vlak van pure transparantie lijkt hij een neuslengte toe te moeten geven op enkele andere sets, zoals de Grado PS1000 en Sennheiser HD800.


,

Wie op zoek is naar een maximale soundstage of ruimtelijkheid, heeft eveneens een goede partner aan deze Beyerdynamic. Het geluid wordt erg breed en mooi gelaagd uitgesmeerd; alleen de Sennheiser HD800 weet nog meer breedte en diepte mee te geven aan de muziek. Maar de T1 klinkt dan weer duidelijk intiemer dan de Sennheiser, die in een rechtstreekse vergelijking eerder wat afstandelijk lijkt. 

Kortom, een hoofdtelefoon die op alle vlakken meer dan overtuigt en een erg mooie balans biedt tussen uitersten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.