Geluid

Review: Audio Pro Living LV3

Nu ja, gedeeltelijk dan toch. Want Audio Pro heeft ook een pakket 'klassieke' luidsprekers in diverse prijzen en maten in het gamma. Maar daar zijn we niet voor gekomen.

Wel voor het draadloze 'Living'-muzieksysteem. Dat bestaat enerzijds uit luidsprekers en anderzijds uit kleine apparaatjes die voor het draadloze muziekverkeer zorgen. Wat de luidsprekers betreft hebben we voor de grotere Living LV3 vloerstaanders gekozen. Maar Audio Pro heeft onder de Living-noemer ook boekenplankmodellen en zelfs een horizontaal georiënteerde stereo luidsprekerkast in het gamma. Keuze genoeg dus.

Over naar de apparaatjes die voor de draadloze verbindingen zorgen. Die worden per twee verkocht – een zendertje en een ontvangertje – onder de benaming 'WF 100'. Je kan echter ook bijkomende losse zendertjes (TX100) of ontvangertjes (RX100) kopen. Of om het anders te zeggen: in een WF 100 pakket zit een RX100 en een TX100.

,

De Living LV3 is een bijzondere luidspreker. En dat om vier redenen. Om te beginnen is het een 'digitaal actieve' luidspreker. Elke LV3 heeft bijgevolg een DSP-sectie en drie versterkermodules aan boord: eentje van 100 watt en twee van 35 watt.

Ten tweede is het afstraalgedrag nogal apart. De LV3 is namelijk een direct/reflecting luidspreker. Dat wil zeggen dat een gedeelte van het geluid recht naar de luisteraar gericht wordt, terwijl een ander gedeelte bedoeld is om eerst via de muren te weerkaatsen vooraleer het bij de luisteraar aankomt.
 


De derde reden is de afwerking. Ooit al een lederen luidspreker gezien? Wel, dit is er één.

En de vierde reden is dat het een draadloze luidspreker betreft.

,

De vormgeving is eerder gewoontjes te noemen, de afwerking is dat niet. Niet dat je vanaf de andere kant van de kamer meteen ziet dat de luidsprekers in een lederen jasje zitten, maar toch. 

In het midden van de achterzijde – een beetje ongelukkig dat, we hadden dit liever vlak boven de grond gezien – bevinden zich de stroomaansluitingen.
 


Verder zit er nog een klein schuifknopje op de luidspreker, waarmee je kan bepalen of de luidspreker het linker- of het rechtergeluidskanaal zal gaan weergeven. Tot slot heeft elke luidspreker een aan/uit-knop.

En aangezien de ontvangers al ingebouwd zijn in de LV3, hebben we slechts één kastje nodig om het systeem op gang te krijgen: een TX100-zendertje.

Oh ja, en de afstandsbediening, natuurlijk. Beide worden meegeleverd bij de LV3's. De hele installatie zou niet langer dan een paar minuutjes duren, zo claimt de fabrikant.

We zijn benieuwd of dat gaat lukken.

,

We koppelen de twee luidsprekers aan het stroomnetwerk – je hebt helaas wel een stopcontact nodig in de omgeving van elke luidspreker – waarna we de correcte links/rechts-instellingen maken en het systeem inschakelen met de afstandsbediening. De TX100 wordt aan een vrije USB-poort van onze Mac gehangen. En jawel, het werkt meteen.  

Bij de eerste luistertesten lijkt het erop alsof de ene luidspreker wat overheersend klinkt tegenover de andere. Als we één en ander wat beter bekijken, merken we op dat op het – sexy! – display'tje dat vooraan op de beide luidsprekers zit, een verschillende volumestand wordt getoond.

Door het volume een paar keer op en neer te laten gaan, krijgen we dat uiteindelijk opgelost.



Het klankbeeld dat de LV3's produceren is bijzonder. Het meest opvallende is dat het geluid meer lijkt te galmen dan normaal. Wie regelmatig luidsprekerreviews leest, zal zich realiseren dat een dergelijke opmerking hoogst ongebruikelijk is. Dat komt omdat een luidspreker normaal niet in staat is om geluid met meer of minder galm weer te geven. En toch is het net dat wat we hier horen.

Er zijn twee verklaringen voor dat verschijnsel: ofwel wordt er een soort elektronische galm toegevoegd in het DSP-gedeelte, ofwel is het een akoestisch effect dat te maken heeft met het direct/reflecting werkingsprincipe.

Wat valt er nog meer te vertellen? De laagweergave loopt tamelijk ver door en heeft aardig wat body. Het hoog en het mid neigen wat naar de frisse, sprankelende kant. Daarbij is het hoog ook wat ingehouden, zodat sommige zangstemmen lichtjes nasaal kunnen klinken. Akoord, dat is allemaal detailkritiek want al bij al klinkt de LV3 best goed.

,

Je zou kunnen stellen dat de Audio Pro Living LV3 in de eerste plaats een lifestyleoplossing is, maar dan zodanig uitgevoerd dat de geluidsweergave er niet – al teveel – onder lijdt.

Een mooi compromis dus, als je op zoek bent naar een draadloze luidspreker en er 1.699 euro voor veil hebt.

,

Voor alle details en technische gegevens van de Audio Pro Living LV3 kan je terecht op de officiële productpagina van de fabrikant.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.