Geluid

Review: Audio Analogue Primo Cento VT Rev 2.0

De Primo Cento VT REV2.0 van het Italiaanse Audio Analogue is een geïntegreerde versterker van amper 21 centimeter breed en 7,5 centimeter hoog. Alleen de diepte (40 centimeter) valt nogal fors uit, maar daar kan je als fabrikant moeilijk omheen als je toch nog wat plaats wil reserveren voor hoogwaardige componenten.

En precies dat heeft Audio Analogue gedaan: haast de helft van het chassis wordt gevuld door een forse ringkerntransformator. Geïntegreerde circuits (IC’s – één voor elk kanaal, gebalanceerd) nemen de eindversterking voor hun rekening, en voor de voorversterking doet Audio Analogue beroep op iets speciaals: een buisje.

Jawel, deze Primo Cento is een ‘hybrideversterker’, een concept waarmee Audio Analogue het beste van twee werelden wil combineren.

Aan de buitenkant valt meteen de aandacht voor detail op: de bouwkwaliteit en afwerking zijn uitmuntend, en het dikke aluminium frontpaneel zorgt voor een chique toets. Draaien we versterker even om, dan zien we een aanbod aansluitingen dat op klassieke leest is geschoeid: links en rechts op het achterpaneel zitten twee stevige speakerterminals, met daar tussenin vijf analoge ingangen en een tape-uitgang. Een van de ingangen is voorzien van een phonostage, die geschikt is voor MMen MC-elementen.

,

Het bedieningsgemak is prima, maar dat kan haast niet anders met zo’n minimalistisch featureaanbod: je krijgt een aan/uit-knop, een minuscuul toetsje voor de bronkeuze en een grote volumeknop.

Die laatste zit overigens niet op een potentiometer, maar kan alleen een paar graden naar links en rechts worden gedraaid. Je moet hem dus even vasthouden om het volume aan te passen, waarbij LED’jes rond de knop het volumeniveau aanduiden. Leuk gevonden, maar de nauwkeurigheid van een klassieke regeling haalt hij niet.

De meegeleverde afstandsbediening doet het heel wat beter op dat vlak, al staat het goedkope design ervan in contrast tot het uitgesproken luxegevoel dat de versterker uitstraalt. 

,

Het geluid van de Primo Cento staat haaks op de afmetingen ervan: we krijgen een opvallend groots, gedetailleerd geluid te horen met een warmer tintje. Het stereobeeld is lekker ruim, en op de plaatsing van stemmen en instrumenten valt weinig aan te merken.

Wel merk je dat de volumeknop wat liberaler aangesproken moet worden wanneer je de Primo met grote, ongevoelige speakers combineert – de geclaimde 100 watt (bij 8 ohm) lijkt er dan niet helemaal uit te komen – maar het scheelt minder dan je op basis van zijn afmetingen zou vermoeden.

De weergave is ook nogal terughoudend. An sich is daar weinig verkeerd mee: het hoog klinkt luchtig en verfijnd, stemmen worden aantrekkelijk neergezet en zelfs qua laagweergave komt de Audio Analogue opvallend goed mee.

Alleen bij het snedigere werk – ‘Fire’ van Kasabian, bijvoorbeeld – missen we een beetje pit. Eerder een versterker voor de wat bezadigdere fijnproever dan voor botte bonken dus.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.