Geluid

Review: Art Sound Rock

De Rock van Art Sound is – verrassing alom – een rotsvormige luidspreker, die om voor de hand liggende redenen prima geïntegreerd kan worden in de tuin. Hij is verkrijgbaar in een grijze granietkleur en in een bruine zandsteentint. De Rock is ook gewoon waterdicht, dus je hoeft hem niet naar binnen te zeulen als er weer eens een regenbuitje overtrekt.

Deze aparte speaker is in drie opzichten vergelijkbaar met de PS6Si van Niles. Het zijn namelijk allebei passieve luidsprekers – dus zonder ingebouwde versterking – en ze zijn beide vermomd als een voorwerp dat in de tuin thuishoort. En net als bij de bloempotspeaker, heb je ook voor deze Rock een luidsprekerkabel nodig die vanuit je woonst door de tuin loopt.

Op de specsheet lezen we dat de Rock een coaxiaal tweewegsysteem is, wat wil zeggen dat de tweeter zich in het midden van de woofer bevindt. ArtSound claimt een frequentiebereik van 50 Hz tot 20 kHz voor de speaker.

Het laag wordt verzorgd door een polypropyleen woofer met een diameter van 6,5 inch; het hoog wordt weergegeven door een tweeter van een halve inch. Wegwaaien zal dit rotsblok alvast niet doen, want het totaalgewicht komt op vijf kilogram. Nochtans zijn de afmetingen (ongeveer 32 bij 32 bij 27 centimeter) niet overdreven groot.

De achterkant ziet er overtuigend ‘rotsachtig’ uit, maar aan de voorzijde is hij minder goed gecamoufleerd. De ronde grille heeft daar alles mee te maken. Ergens aan de zijkant zit trouwens ook nog een klein grilletje. Voor de basreflexpijp, zo blijkt.

,

Het aansluitgebeuren is een beetje ongebruikelijk wanneer je maar één Rock-luidspreker inzet, omdat er dan ook maar één kanaal aangesloten moet worden. De vraag is dan natuurlijk of je het linker- dan wel het rechterkanaal gebruikt, iets wat je trouwens zelf moet uitvissen aangezien er geen handleiding wordt meegeleverd.

De meest ideale methode bestaat eruit om het stereosignaal eerst om te zetten naar mono, zodat je één van de monokanalen naar keuze kan aansluiten. Maar dat is lang niet op alle versterkers mogelijk, ook niet op het exemplaar dat we voor de test gebruiken. Uiteindelijk kiezen we dus maar gewoon voor het linkerstereokanaal.

Na de test van de veel grotere Niles PS6Si zijn we voorbereid op het ergste. Maar die vrees blijkt ongegrond: de Rock klinkt veel beter dan de bloempotluidspreker. Eerst en vooral ligt het volumebereik een stuk hoger, zodat je ook met een gewoon versterkertje al een redelijk geluidsniveau kan opbouwen, al volstaat het niet om echt een feestje te bouwen.

Het laag stelt weinig voor, wat niet zo abnormaal is gezien het kleine luidsprekerformaat en (vooral) omdat we in open lucht testen. Maar het mid en het hoog zijn zeker genietbaar. De prijs-kwaliteitverhouding van deze Rock ziet er bovendien erg sympathiek uit.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.