Beeld

Review: Apple TV

Tegelijkertijd met de nieuwe iPad presenteerde Apple in het voorjaar een nieuwe Apple TV. Geen echt televisietoestel, zoals vele mensen hoopten, maar opnieuw een kastje dat je via een HDMI-kabel met je platte televisie verbindt. Het is typisch een apparaat dat je naast een digirecorder zou plaatsen, bijvoorbeeld.

De nieuwe Apple TV bracht eigenlijk maar een grote verandering: waar de vorige versie maximaal 720p kon outputten, is de nieuweling in staat om 1.080p te tonen. En daarmee pakt Apple toch wel onze grootste kritiek op de Apple TV aan. De Apple TV kreeg ook een nieuwe interface, zonder nieuwe functie toe te voegen. De nieuwe menu's zijn volgens sommigen een voorbode dat Apple  apps gaat toelaten op de Apple TV, maar daar is nog geen spoor van.

Je zou de Apple TV het best kunnen omschrijven als een mediastreamer, dus bedoeld om video van internet of een pc naar?de televisie te sturen. Maar dankzij de Airplay-functie werkt de Apple TV bijzonder goed samen met de iPad en iPhone. En sinds de lancering van Mountain Lion, de nieuwe versie van Mac OS X, is het een interessante uitbreiding op een Mac-laptop.

,

De Apple TV is erg klein, net geen 10 x 10 cm en 23 mm hoog. Aan de achterzijde vinden we een HDMI-uitgang, een optische digitale uitgang en een netwerk-aansluiting.

Draadloze netwerkfunctionaliteit is ingebouwd. Eenvoud is troef en datzelfde principe geldt voor de dunne en stijlvolle aluminium remote. Een D-pad (een knop die je in de vier windrichtingen kan indrukken), een menutoets en een play/ stop-knop.

We sluiten de Apple TV aan, selecteren ons draadloos netwerk en klaar. Je kan het apparaat trouwens ook aansluiten via een ethernetkabel.

Wie voor de Apple TV kiest, zit grotendeels vast aan het Apple eco-systeem. Via de iTunes Store kan je ondertussen een zeer ruim aanbod films huren. Sinds kort kan dat ook in Full HD. Dat komt omdat de vernieuwde Apple TV 1.080p aankan, terwijl de vorige de lat op 720p legde.

Op de Apple TV kan je dus enkel huren, niet kopen. Nochtans is die optie er wel als je met iTunes op een pc of Mac werkt. Je koopt dan via iTuneseen film, downloadt die naar je computer, en straalt die dan door naar je Apple TV.? Er is sprake dat Apple op termijn gebruikers de optie geeft om hun films in 'the cloud' te bewaren (dus online), en dan zou je wel rechtstreeks op de Apple TV kunnen kopen.

De prijzen van koopfilms lopen sterk uiteen: zo kost de rampenfilm '2012' 5,99 euro, maar betaal je 13,99 euro voor Avatar of Fast & Furious 5, en zelfs 15,99 euro voor The Social Network. Er zijn regelmatig promoties met films, dus het is zeker goed om de iTunes Store in de gaten te houden.

Let dan ook op dat je de juiste taalversie aanschaft. Spijtig genoeg is de iTunes Store niet zo netjes ingericht en zijn films die Frans gedubt zijn en andere versies met Nederlandse ondertiteling door elkaar gemengd.

,

Dankzij iTunes Match beschik je over heel je muziekbibliotheek via de cloud. Je stelt iTunes Match in op je Apple TV, waarna je gewoon alle muziek kan beluisteren. ?Aangezien er een optische uitgang is die je aan een versterker kan hangen, is de Apple TV ook heel geschikt als audiostreamer. Maar je moet hem dan wel aan je televisie hangen, bij gebrek aan een display.

Wie iTunes Match niet gebruikt, kan zijn lokale iTunes-bibliotheek (muziek, foto en film) delen via ‘Home Sharing’. We ondervonden hierbij wat problemen die pas opgelost werden door instellingen op de router aan te passen.

Tot slot biedt Apple nog een beperkte selectie internet-bronnen: internetradio, YouTube, Vimeo, MLB, MobileME, Photostream, Flickr, Wall Street Journal en Filmtrailers.

Wie voor de Apple TV kiest, moet al zijn content via iTunes aanbieden. Mediabestanden moeten dus afspeelbaar zijn in iTunes: mp3/aac voor audio en MPEG4/H.264 voor video, en bovendien mag je video’s enkel in de mp4-container gebruiken. Geen Divx/aviof H.264/mkvbestanden!

In het slechtste geval betekent dat dan ook heel wat conversiewerk. Ondertitels zijn naar verluidt mogelijk, maar ondanks veel gesleutel kregen we ze niet aan het werk. 

,

De eenvoudige Apple TV remote en de duidelijke interface leveren een aangename gebruikservaring. Wie regelmatig films huurt, zal op termijn ook Genius-aanbevelingen krijgen.

Je muziekbibliotheek ziet er net uit als in iTunes, compleet met afspeellijsten en Genius-lijsten. We zagen wel graag de mogelijkheid om bij video voor andere soundtracks te kiezen of ondertitels te activeren. Met de ‘Remote’ app op je iPad bedien je bovendien evengoed je Apple TV.

,

De Apple TV is de mediastreamer van het Apple eco-systeem. Je hoeft er dan ook geen extra functies op te zoeken. Tenzij eentje dat wel kan tellen: Airplay. Alle apps ?op je iPhone of iPad die Airplay ondersteunen, stuur je immers met een gebaar naar je televisie.

Niet alleen kan je video’s naar de Apple TV sturen, je kan met een iPad 2 of een nieuwe iPad gewoon het scherm van de iPad spiegelen op je televisie. Dus ook het beginscherm of Mail.

Voor gamers komt er nog een boeiende optie bij: de Airplay Party Mode. Als een game-app dit ondersteunt, kan je een spel opstarten en dan tot drie andere iPad of iPhone-gebruikers laten connecteren en via een splitscreen op je televisie gamen. Voor racespelletjes is dat bijzonder leuk.

Zoals gezegd zijn er ook meer mogelijkheden voor Mac-gebruikers om video en geluid via Airplay naar buiten te sturen. Een Apple TV verschijnt bij de nieuwe Mac OS X-versie als een extern scherm. Met een druk op de knop kan je dan uw bureaublad op de televisie tonen. Bovendien verschijnt een Apple TV als een bestemming voor alle audio van een Mac. 

DLNA ondersteunt de Apple TV niet.

,

Kortom, de Apple TV is de ideale keuze als je een fervente Macgebruiker bent. Op het internet vind je ook gidsen om de Apple TV te hacken en er XBMC op te zetten. Wie zijn hackerskills niet vertrouwt, betaalt 40 dollar voor ATVFlash, dat met enkele kliks je Apple TV omtovert in een meer volledige mediaspeler.

Helaas is die hack vooralsnog enkel beschikbaar voor de oudere Apple TV, de versie die enkel 720p naar buiten stuurt. De hackers van Firecore zeggen hard te werken aan een hack voor de nieuwste Apple TV.

Apple levert een eenvoudig toestel, met een mooie interface, maar beperkt het gebruik door een?zeer zwakke ondersteuning van bestandsformaten, tenzij je aan het hacken slaat. Wat de prijs betreft, wint de Apple TV moeiteloos van de meeste concurrenten. Ons advies: probeer hem eerst zo uit, en indien nodig hack je hem gewoon.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.