Mobile

Retrosound op je iPad of iPhone


De befaamde Air Studio's, bij het grote publiek bekend van The Beatles en hun vaste producer Sir George Martin, hebben met AirVinyl een muziekspeler-app voor je iPad of iPod gemaakt.

De app geeft je iTunes-bibliotheek een vintage touch met een leuk ogende, retrochique interface. Als je van beide walletjes wil eten – enerzijds comfort en gebruiksgemak van digitale media, anderzijds de charme van kilo's vinyl inclusief teak en geborsteld aluminium – dan is AirVinyl misschien wel je ding.

De app groepeert je muziekbibliotheek in platenbakken en sorteert ze per genre of artiest. Daar blader je dan op de ouderwetse manier doorheen, net alsof je door een platenbak snuistert. Als je een "plaat" vindt die je aanstaat, leg je ze op op de draaitafel die op het scherm verschijnt. 

Deze app is er echter niet enkel voor de show: audio-ingenieurs van de Air Studios ontwikkelden digitale EQ's, filters en andere audiopolijstende algoritmes om een 'vinylsound' na te bootsen. 

Er zit ook een cassettedeck bij de app. Deze zet je afspeellijsten om in mixtapes. Hij importeert je afspeellijsten uit iTunes en je kan ook binnen de app tapes samenstellen.

Eveneens nuttig om weten is dat AirVinyl compatibel is met al je nummers in iTunes Match. Je kan je nummers dus via de cloud streamen en toch analoog laten klinken. Een sonische oxymoron, noemen we dat.

Voor een aantal liedjes lijkt die analoge opwaardering overigens wel iets uit te halen. Shadowplay van Joy division klinkt consistenter, voller en vetter. En ook Sex Spider van Gogol Bordello laat een authentiekere indruk na.

Een minpuntje is dat de iPad-versie enkel in landscape-modus werkt. Je iPad docken en genieten van je muziek met die leuke interface is dus geen optie.

Maar eigenlijk moet deze app het vooral hebben van de interface. Aan 2,93 euro voor de iPad en 0,79 euro voor de iPhone moet je je natuurlijk niet aan mirakels verwachten. Het is dus eerder een leuke gimmick dan een audiofiele upgrade.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.