Geluid

Parrot Zikmu gaat Solo

De extravagante Zikmu speakers van Bluetooth-specialist Parrot behoeven al lang geen voorstelling meer bij onze vaste lezers. En nu is er ook een Zikmu Solo, die het aantal luidsprekers terugbrengt tot één.

De originele Zikmu is een speaker waar je moeilijk naast kan kijken. Het guitige design van de hand van Philippe Starck – de Franse topdesigner – ziet er zelfs enkele jaren na de introductie nog steeds kraakvers uit, met name wanneer je deze Parrot naast een klassieke speaker ziet.

We kijken er dan ook niet vreemd van op dat Parrot geen opvallende wijzigingen aanbracht bij de conceptie van de Zikmu Solo, een stereosysteem met één speaker.

Bij dat soort toestellen is het woord 'stereo' meestal slechts een verwijzing naar de twee (of meer) speakerkanalen die erin verwerkt zijn en niet zozeer naar het effect dat je waarneemt bij het luisteren, maar dat zou bij de Solo niet het geval zijn. Parrot belooft immers dat deze nieuwkomer een stereofonisch geluidsbeeld virtueel kan reproduceren.

Om die taak tot een goed einde te brengen, ontwikkelde Parrot een speciaal algoritme voor de geluidsverwerking. Voor de uiteindelijke geluidsweergave zijn drie platte speakers voorzien (20 watt per speaker), in combinatie met de 6-inch woofer (40 watt) in de voet van de Zikmu Solo. Die worden aangestuurd door efficiënte klasse D-versterking.
 


Opvallend is dat ook de weergave van de lage tonen door een elektronische waakhond in de gaten wordt gehouden, en waar nodig digitaal wordt bijgestuurd. Deze werkwijze moet niet alleen natuurlijke afwijkingen opvangen en de harmonische vervorming minimaliseren, maar zorgt er volgens Parrot ook voor dat de compacte Zikmu frequenties tot maar liefst 30 Hz kan weergeven. 

Draadloos
Net zoals de originele Zikmu is deze Parrot-luidspreker niet alleen gezegend met een opvallend design, maar ook met een heleboel draadloze mogelijkheden. Zo zien we bijvoorbeeld Wi-Fi (WPS-compatibel) en Bluetooth voor het draadloos streamen van muziek in AAC-, MP3-, WMA- en LPCM-formaat. Zelfs NFC – handig voor het 'pairen' van Bluetooth-toestellen met de speaker – is van de partij.

Daarnaast is het ook mogelijk om een iPod of iPhone te docken bovenop de Zikmu Solo, want ook een speciale dockuitsparing is geïntegreerd in deze Franse schone. Tel daar nog een digitale optische ingang en analoge lijningang bij, en het wordt duidelijk dat je met deze Parrot alle kanten uit kan.

Met app
Om de verschillende geluidsinstellingen aan te passen en te navigeren door de geluidsbronnen die op de Zikmu Solo zijn aangesloten, biedt Parrot ook een iOS-app aan. Die biedt onder meer een volumeregeling en equaliser .

Eind november staat de nieuwe Zikmu Solo bij de Parrot-verdelers. Je betaalt er 799 euro voor.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.