Beeld

Olympische Spelen in 16 x HD

In een aantal Britse steden zijn de Olympische Spelen te volgen in 8K. Het is de eerste keer dat deze extreem hoge kwaliteit op zo'n grote schaal wordt ingezet.

De BBC zendt de Olympische Spelen in een paar steden uit in Ultra-high v: 16 keer Full HD, ofwel 7680 x 4320 pixels. Het verschil: 33 miljoen versus 2 miljoen pixels. De beelden gaan via glasvezel met 70 Mbit per seconde de wereld over.

De opnames gebeuren met speciale camera's van NHK, de Japanse openbare omroep. Zij zijn ongeveer de enigen die dergelijke toestellen in huis heeft.

Ook op audiovlak gebeuren grensverleggende dingen. De 8K-opnames worden vergezeld door 22.2 Dolby Surround-geluid.

Om de 8K-beelden te tonen zijn professionele beeldschermen nodig die alleen op een paar locaties staan. De BBC streamt in 8K naar Londen, Bradford, Glasgow, Tokyo en Washington. De vraag naar theaterkaarten zou volgens de BBC erg groot zijn.

De 8K-uitzendingen zijn echter geen echt vervangmiddel voor de Spelen vanuit de tribune bij te wonen. Op de meeste dagen wordt er op de schermen geen live beelden getoond, maar een samenvatting. Enkel op zondag 29 juli is er liveverslaggeving, voor de zwemdisciplines.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.