Redactie

iTunes 11 pas eind november beschikbaar

Apple zegt meer tijd nodig te hebben om iTunes 11 af te werken voor het grote publiek. Oorspronkelijk zou de nieuwe iTunes eind oktober beschikbaar zijn.

De update, die een handvol nieuwe functies omvat en een grondige facelift krijgt, werd in september al gedemonstreerd op Apples iPhone 5-event. 

"De nieuwe versie van iTunes lanceren duurt langer dan verwacht, maar we willen de extra tijd nemen om het programma 'juist' te krijgen zoals jullie het willen." vertelde Tom Neumayr, een Apple-woordvoerder, tegen de Amerikaanse collega's van CNet. "We kijken er al naar uit om de nieuwe versie van iTunes tegen het einde van november te lanceren."

De grootste vernieuwing in iTunes 11 is de vormgeving: Apple heeft het design, dat al enkele jaren meegaat en is volgepropt met nieuwe functies, volledig ondersteboven gegooid. De focus ligt nu op album-afbeeldingen in zowel de iTunes Store als in je muziekbibliotheek.

Verder is er diepere integratie met iCloud, een wachtrij-functie, een nieuwe iTunes Store en een nieuwe mini-speler.  Ook de zoekfunctie binnen iTunes is uitgebreid en zoekt nu in je hele iTunes-catalogus in plaats van de huidige weergave.

,

Apple dat toegeeft dat de software later zal komen dan gepland is (bijna) uniek: voorheen liet Apple nooit in zijn interne keuken kijken. Als de software er niet was op een eerder gepland moment, dan was dat zo.

Ook vorig jaar, toen iTunes Match gelanceerd werd, werd er met geen woord gesproken toen de geplande deadline niet gehaald werd. Uiteindelijk had Apple nog drie extra weken nodig voor de Amerikaanse release. Over de Belgische iTunes Match is nooit gecommuniceerd, die was er gewoon plots.

iTunes is een belangrijk argument en tegenargument bij de aankoop van een iPhone, iPad of iPod. Veel gebruikers klagen over de stabiliteit en traagheid, en iTunes wordt vaak beschouwd als een noodzakelijk kwaad. Zeker op Windows-pc's vergaart het veel kritiek. Nochtans zijn er voldoende mensen die iTunes willen gebruiken en het een pluspunt vinden.

,Afgelopen maand maakte Apple nog bekend meer dan 435 miljoen registraties te hebben binnen de Apple Store waarbij een kredietkaart gekoppeld is. De iTunes Store heeft meer dan 26 miljoen muzieknummers in zijn catalogus, en die 26 miljoen nummers zijn de afgelopen 9 jaar meer dan 20 miljard keer aangeschaft.

Apple's laatste versie van iTunes, iTunes 10, is gelanceerd in september 2010 en voegde enkel Ping toe, alsook een nieuw logo. Het sociale netwerk Ping bleek echter geen succes, en Apple heeft twee jaar na de lancering van de netwerkfunctie dan ook de stekker uit het project getrokken.

Sindsdien kwam Apple met iTunes Match, iTunes in de cloud en 1080p-video in de iTunes Store.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.