Mobile

iPad krijgt concurrentie van Microsoft

Microsoft gaat in het najaar twee tablets uitbrengen. De Windows-maker wil hiermee eindelijk een antwoord bieden op het succes van de iPad. Op de tablets zal de gloednieuwe Windows 8 draaien en net zoals de Xbox 360 maakt Microsoft ze helemaal zelf.

Steve Ballmer, CEO van Microsoft, presenteerde de tabletplannen maandagavond. Hij en andere medewerkers spraken bijna vijftig minuten over de twee tablets, die de naam ‘Surface’ dragen. Toch is nog verre van alles bekend over de nieuwe toestellen, die rond de lancering van Windows 8 beschikbaar zullen zijn. Vermoedelijk vindt dat plaats in oktober.

De Surface-tablets zijn vooral technisch heel verschillend. Beide hebben een 10,6-inch scherm, maar onder de motorkap is de hardware heel anders. De Surface met Windows RT gebruikt hardware vergelijkbaar met wat er in de iPad en Android-tablets steekt, terwijl de Surface Windows 8 Pro Edition te beschouwen is als een concurrent voor een ultrabook of laptop.

Het verschil in gewicht is dan ook vrij groot: de Surface met Windows RT weegt 676 gram, terwijl de ‘professionele’ Surface-tablet 903 gram zwaar is. Het is ook wat dikker. De RT-versie is qua dikte en gewicht zeer vergelijkbaar met de iPad.

,

Van de Pro-editie is geweten dat het scherm 1.080p is, maar dat lijkt bij de RT niet het geval te zijn. En dat kan toch een nadeel zijn, met concurrenten als de iPad met Retina-scherm en Android-tablets zoals die van Asus.

Over prijzen of andere specificaties is voorlopig niets bekend. Wel is geweten dat de Surface-tablets een USB-poort, een micro-SD-kaartsleuf en een video-uitgang zullen hebben. Interessant is dat Microsoft samen met de tablets twee toetsenborden uitbrengt, waaronder eentje dat verwerkt is in een hoes van circa 3 mm dik.

Andere fabrikanten zullen vast Windows RT gebruiken om een tablet aan te sturen, maar zij zullen dan toch aardig moeten opboksen tegen het apparaat dat Microsoft zelf bouwt. Voor het softwarebedrijf is het in elk geval een manier om een toestel te bouwen dat perfect aansluit op de nieuwe Windows RT, die op veel vlakken leentjebuur heeft gespeeld bij Windows Phone 7

Microsoft zelf geeft aan dat de Surface met Windows RT een prijspunt “vergelijkbaar met andere tablets” zal hebben, wat 500-600 euro zou kunnen zijn.  De Professional-versie wordt “vergelijkbaar met ultrabooks”, wat dan eerder doet denken aan 900-1.100 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.