Redactie

In Treatment

De dagelijkse dramareeks In Treatment is ondertussen een internationaal format, dat begon met een Israëlische versie en rustig uitdijde naar onder meer Nederland en de Verenigde Staten. Maar het is de Amerikaanse betaalzender HBO die er iets onvergetelijks van maakte. Het Land of the Free kampt namelijk zelf zo met zijn collectieve geesteskwalen, en de Amerikaanse versie vat meesterlijk die Condition Américaine door middel van een gesprek tussen een psychiater en diens patiënten.

De psiech, dokter Paul Weston (Gabriel Byrne) heeft ook zo zijn eigen geestelijke katjes te geselen, en die worden ook in dit vandaag beginnende derde seizoen van de reeks aangepord door de problemen van zijn patiënten. Deze derde en laatste jaargang wordt er meer ingezoomd op Weston zelf, dus je krijgt geen vier maar drie verschillende patiënten.

Maar de duiveltjes in de drie hun hoofden zijn opnieuw raak gekozen, en gaan thematisch weer onwaarschijnlijk breed. Vandaag, en iedere maandag, is Sunil aan de beurt (Irrfan Khan), een weduwnaar die uit Calcutta naar New York werd weggehaald door zijn geïmmigreerde en verwesterde zoon. Morgen is het aan Frances (Debra Winger), een voormalige steractrice wiens comeback op het toneel wordt verstoord door het feit dat ze haar dialogen niet kan onthouden. En woensdag komt Jesse (Dane DeHaan), een middelbaar scholier die dankt dat zijn ouders hem haten omdat hij homo is.

Wat scheelt er precies aan bij de drie? Hetzelfde als wat er aan miljoenen Amerikanen scheelt: schrapende onzekerheid. Geen betere reeks om die collectieve zielscrisis te chroniqueren dan In Treatment.

Maandag 2 juli op Acht om 20u45

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.