Redactie

Film: Indiana Jones, The Complete Adventures

George Lucas had het idee om een volledige bioscoop-serial uit de jaren dertig, cliffhangers en al, in één enkele film van twee uur te prakken. Steven Spielberg droomde van een James Bond-film met zijn naam op de pancarte. De rest is filmgeschiedenis: Raiders of the Lost Ark werd een kassahit in 1981, en een tijdloze avonturenklassieker in de éénendertig jaar daarna.

Als onderdeel van de nieuwe Blu-ray-box Indiana Jones: The Complete Adventures rolt hij nu ook het HD-tijdperk binnen. Filmmaatschappij Paramount maakte Raiders net nog een tikkeltje tijdlozer, door de prent van een stevige restauratie te voorzien.

Het originele negatief werd in 4K ingescand en daarna beeld per beeld opgekalefaterd, en de soundtrack en geluidsband werden digitaal bijgeprutst voor Dolby 5.1 en DTS. Het is een killer application geworden voor Blu-ray: filmklassiekers die dankzij een verregaande restauratie eruitzien alsof ze gisteren zijn gemaakt.

,

Maar de waarde van Indiana Jones: The Complete Adventures zit hem in het pakket. Het is niet omdat er extra werk in Raiders werd gestoken, dat opvolgers Indiana Jones and the Temple of Doom en Indiana Jones and the Last Crusade er ondergeschikt aan zijn in deze doos.

Integendeel: die twee vervolgdelen, die alleen maar een nieuwe digitale beeld- en audioremastering nodig hadden, hebben net als Raiders de tand des tijds doorstaan.

Temple of Doom, waarvoor Lucas en Spielberg het archeologische avontuur tot een minimum beperkten om plaats te ruimen voor onverdroten popcornvertier (Indy rolt eerder per ongeluk een vage hoofdplot rond de legendarische Sankarastenen binnen), is nog altijd opzwepender dan een hedendaagse Hollywoodfilm.

En The Last Crusade, met zijn constante gekibbel tussen Harrison Ford en Sean Connery, was een welgekomen terugkeer naar het epische avontuur van de eerste prent.

Sommige speciale effecten kwamen niet helemaal goed door het remasteringproces (kijk bijvoorbeeld naar Temple, wanneer de personages zich vlak na de mijnkarretjesrace buiten tegen een bergwand moeten verschansen), maar het zijn er te weinig om echt over te struikelen.

,

Met de gerestaureerde en geremasterde gratie van de drie klassiekers in dezelfde doos, valt ook nog eens extra op hoe de late epiloog, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, een paar maatjes te klein is.

Maak er een onderzetter van of zo, maar de rest van deze box is een must voor je collectie. Dat geldt ook voor de talloze documentaires op de bonusschijf, waaronder een vers opgedoken setverslag van Raiders, een ‘Making of’ van alle vier de films en een panelgesprek met Indy’s love interests.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.