Geluid

Dali legt de lat hoger met Epicon 6 luidspreker

De Deense luidsprekerspecialist Dali belooft met de nieuwe Epicon-serie een standaard te zetten voor high-end geluidsweergave. De Epicon 6 is daarbij het eerste wapenfeit, een exclusieve luidspreker die we onlangs al even mochten beluisteren bij de officiële voorstelling.
 

Deze Epicon-serie is de opvolger van Dali’s Euphonia-serie, die 10 jaar geleden werd gelanceerd en die na al die jaren nog steeds garant staat voor een combinatie van krachtige geluidsprestaties en een hoogwaardige klankkwaliteit.

Deze nieuwe serie luidsprekers wordt op gang getrokken met de Epicon 6. In de loop van de komende maanden wil Dali echter nog verschillende andere Epicon-modellen op de markt brengen. Op die manier wil de Deense fabrikant een referentie te creëren binnen het segment van de high-end luidsprekers.

De eerste in het rijtje
De Epicon 6 is een vloerstaande luidspreker, die de hybride tweetermodule (een tweeter én supertweeter) van de Euphonia-reeks overneemt en deze zelfs nog verfijnt, waardoor het hoge frequentiebereik nog completer wordt.

Ook de woofers werden overgenomen. Deze zitten bij de Epicon 6 afgezonderd van elkaar in de glanzende klankkast (die intern in twee is verdeeld), waardoor men beide woofers afzonderlijk kan afstellen.


Streven naar perfectie
Naast de gekende technologieën uit de Euphonia-reeks en andere Dali-luidsprekers, beschikt deze speaker over een gloednieuw Linear Magnet Drive-systeem, waarvoor een patent werd aangevraagd. Dit systeem is dé grote vernieuwing bij deze lijn, en zou garant staan voor een aanzienlijke reductie in vervorming van de geluidsoutput en in het bijzonder de vervorming die inherent is aan conventionele woofersystemen.

Volgens de fabrikant brengt deze technologie hen weer een stap dichter bij een zo natuurlijk mogelijk geluid, en dat blijkt ook in de praktijk. Op basis van onze eerste luisterindruk kan je haast zeggen dat de Epicon onzichtbaar wordt wanneer muziek speelt – hij 'communiceert' gewoon wat er op de opname gebeurt, zonder een duidelijke stempel te drukken op de muziek.

We vermoeden dan ook dat deze Epicon zich prima zal laten inzetten voor tal van muziekstijlen en systemen. Dat laatst belooft ook op technisch vlak overigens geen problemen op te leveren, aangezien de nieuwkomer een makkelijk aan te sturen speaker is. De impedantie ligt op 5 Ohm en zou doorheen het hele frequentiebereik nagenoeg constant blijven, iets wat bijvoorbeeld eigenaars van buizenversterker graag zullen horen.

Tel daar nog een onberispelijke afwerking bij, en er is genoeg om enthousiast over te worden. Alleen het prijskaartje van de Epicon 6 kan dat enthousiasme mogelijk een tikje temperen. Voor een paartje Epicon 6-speakers verlangt Dali immers zo'n 9.000 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.