Geluid

Buizen zijn de nieuwe audiosterren van Samsung

Van Samsung verschijnen er verschillende audioproducten die gebruikmaken van vacuümbuizen, gaande van speakerdocks tot volledige 'home theater' surroundsets. De meeste werden al in januari op CES getoond, maar bereiken nu pas de winkels.

Ster van een persevent deze week in de Ancienne Belgique, dat ondersteund werd door The Intergalactic Lovers, was de DA-E750. Deze highend-speakerdock van 599 euro is een opvallende verschijning in donkerrood mahoniehout, met een glazen ruitje waarachter twee buizen schuil gaan. Die worden ingeschakeld als voorversterker. Daarna volgt nog een digitale trap.

Het totaalvermogen komt volgens Samsung uit op 100 watt, die naar buiten wordt gestuurd via 2 x 20 watt speakers (geflankeerd door tweeters) en een naar beneden gerichte subwoofer.

Interessant aan de DA-E750 is dat het veel (mobiele) bronnen aankan. Ook als die afkomstig zijn van Apple. Zo is er zowel een dock voor een iPhone of iPad, én is de speakerdock Airplay-compatibel. Ook bepaalde Samsung-smartphones zijn welkom, zoals de Galaxy Note. Die passen evenees op de connector, maar sturen muziek via Bluetooth door. De eerste keer dat het Samsung-toestel op de dock wordt geplaatst, wordt automatisch voor pairing gezorgd en een relevante app geïnstalleerd.

Interessant is dat Bluetooth-streaming bij de DA-E750 de apt-X-codec aanwendt, als alternatief voor de klassieke maar veel minder kwalitatieve SBC-codec. Uiteraard moet dat ook ondersteund worden door het toestel dat je gebruikt als bron, wat vooralsnog weinig voorkomt. Maar toch al meer en meer. Onder andere de nieuwe One-reeks van HTC is apt-X-compatibel, evenals een aantal nieuwe Samsung-smartphones en -tablets.

Tenslotte is de nieuwe dock ook DLNA-compatibel, zodat je ook vanaf Android-toestellen (of anderen) audio draadloos kan doorsturen. Wie aan al die opties nog niet genoeg heeft, kan nog een speler via een line-in aansluiten.

,

7.1-surround
De DA-E750 is niet het enige buizenproduct dat Samsung nu in huis heeft. Op de redactie ontvingen we intussen de HT-E6750W, een 7.1-surroundversterker en luidsprekerset die een buizenvoorversterker aan boord heeft.

Binnenkort lees je hier en in FWD nummer 42 een volledige bespreking van die nieuwkomer, maar eerste indrukken zijn alvast positief. Prijs van de set ligt rond 1.200 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.