Redactie

Before the Devil Knows You’re Dead

Wie liever voor het multiplexvertier gaat hoeft niet verder te lezen: vanavond zendt VTM ook James Camerons Avatar uit. Maar wie een iets verfijndere smaak heeft dan Dances with Smurfs, zit veel beter op Nederland 3, waar Sidney Lumets Before the Devil Knows You're Dead op het programma staat.

Op zijn tweeëntachtigste perste de oude rakker, vier jaar voor zijn dood, er nog dit magistrale misdaadmelodrama uit, waarin twee rotzakjes van broers (Ethan Hawke en Philip Seymour Hoffman) een overval beramen op… Net op tijd afgeblokt, want een spoiler zou je hele perceptie op de personages meteen verknoeien. Laat ons het erop houden dat ze ofwel héél slecht ofwel héél wanhopig zijn.

Met opmerkelijke bijrollen van Albert Finney als de steeds verder tot wanhoop gedreven vader van de twee, en moofdmilf Marisa Tomei als de stoeipoes die voor beide broers een gaatje in haar agenda vindt. Maar het is vooral de hand van de meester, die ons ooit 12 Angry Men, Dog Day Afternoon en Serpico gaf, die boven alles uitstijgt, en zijn palmares afsloot met een even voldragen prent als die klassiekers.

Zaterdag 8 september op Nederland 3 om 22u30

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.