Redactie

All the President’s Men

De journalistenfilm was een enorm belangrijk subgenre in het Hollywood van de jaren '30 en '40, maar was na de nieuwe wind van de fifties een beetje in onbruik geraakt. Regisseur Alan J.Pakula en scenarist William Goldman groeven het genre in 1976 echter weer op om een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek uit dat tijdperk in film te gieten: de ontdekking van het Watergateschandaal door Washington Post-journalisten Bob Woodward en Carl Bernstein.

Die laatsten worden uitmuntend vertolkt door Robert Redford (als de jongere, maar helaas al bijna uitgerangeerde Woodward, die dankzij Watergate zijn lucky break kreeg) en Dustin Hoffman (als de rustigere, ervarenere Bernstein). Je ziet de twee vooral frenetiek bellen en notities nemen, maar dat is de bedoeling: Pakula wilde vooral inzoomen op het vuur dat zo'n onderzoeksjournalist drijft.

Bij films die over journalisten gaan ontstaat al snel de reflex om het beroep te romantiseren, maar daar tuint All the President's Men niet in. Pakula's aandacht voor details en procedure zorgt er zelfs voor dat de film op narratief gebied een paar keer dreigt te ontsporen: je komt terecht in een moeras van namen, data, telefoonnummers, toeval en valse waarheden. Maar ook het onderzoek dat leidde tot de val van president Richard Nixon volgde geen voorgetekende scenariopaden.

Maandag 29 oktober op Arte om 20u50

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.