Beeld

8K UHDTV-standaard in aantocht


De eerste tv met een 4K-paneel, de Toshiba ZL2, staat nog maar net in ons testlab of er wordt al gesproken over een 8K-standaard. 'Ultra HD TV' is in aantocht, maar wat moeten we ons daarbij voorstellen?

Om kort te zijn: razendscherpe en realistische beelden, dat kunnen we je absoluut verzekeren. Op IFA en CES eerder dit jaar toonde Sharp een 80-inch prototype van een 8K-scherm. Panasonic kondige onlangs aan dat het aan een 145-inch 8K-plasmatelevisie werkt. Vanop een meter afstand lijkt het bij dergelijke toestellen alsof je door een raam kijkt, en zelfs met onze neus op het scherm was het bijna onmogelijk om individuele pixels te zien. De diepte en het realisme van die beelden is verbluffend.

8K is voorlopig nog geen standaard, dat is iets waar het ITU (International Telecommunications Union) momenteel aan werkt.

Update 29/5: Het ITU (International Telecommunications Union) heeft de nieuwe standaarden ondertussen vastgelegd. UHDTV zal in twee smaken beschikbaar zijn. De eerste is 3840×2160 pixels, kortweg 4K (verwijzend naar de horizontale pixelcount). De tweede is 7680×4320 pixels, kortweg 8K. Opgelet voor mogelijke verwarring: 4K beschikt ongeveer over 8 megapixels, terwijl 8K ruwweg overeenkomt met 32 megapixels.

De voordelen

In het onderstaande filmpje maken ze alvast duidelijk wat we kunnen verwachten.

  • 8K levert ongeveer 16 keer het aantal pixels van een Full HD-beeld, of zelfs 80 keer het aantal pixels van een SD-beeld.
  • Geluid zou uit een array speakers komen die helemaal rondom het scherm staan, 22-kanaals audio. Daarmee is het mogelijk om geluid duidelijk te plaatsen in de ruimte.
  • Die verbeterde kwaliteit zou ons minder gestresseerd maken als we tv kijken. Bovendien zou het programma minder lang lijken te duren (al zal geen enkele hoeveelheid technologie de marteling van het Songfestival inkorten). Het netto resultaat van die twee dingen is dat je minder snel geneigd bent om weg te zappen. Dat laatste is ongetwijfdeld muziek in de oren van de televisiemakers.

Wanneer mogen we deze technologie verwachten? In Japan is broadcaster NHK al volop aan het testen. De eerste uitzendingen worden verwacht rond 2020.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.