Beeld

3D-camera Sony gaat zwaar op dieet


Naast een sloot andere producten toont Sony op CES niet minder dan dertien nieuwe videocamera’s. De hoogvlieger is een 3D-model dat stukken kleiner is dan het vorige. Er komen ook drie toestellen bij die uitgerust zijn met een ingebouwde projector.


De HDR-TD20VE is volgens dezelfde principes gebouwd als zijn voorganger. Dat wil zeggen dat je eigenlijk twee camera’s in één behuizing in handen krijgt. De twee lenzen en de dubbele sensors en beeldprocessors leveren een 3D-beeld in Full HD. Dat kan je wel enkel goed bekijken op een 3D-televisie mét actieve shutter-bril.

Er zijn twee zaken bijzonder aan de nieuwe Sony-camera: het toestel is ongeveer 33 procent kleiner (maar nog altijd forser dan een 2D-camera) en de minimale afstand tussen lens en het gefilmde object is 30 centimeter geworden. Dat laatste is vooral leuk voor wie zich graag wil wagen aan (bijna) macro-opnamen. Bij het vorig model was die minimumafstand trouwens haast drie keer zo groot.

De prijs van de HDR-TD20VE is echter niet mee gekrompen. Om de 3D-camera in handen te krijgen, overhandig je 1.600 euro aan je dealer. De nieuwe Sony is vanaf maart verkrijgbaar, op hetzelfde moment als de andere topper die Sony op CES voorstelt.

Schokkende beelden
De HDR-CX740VE (1.300 euro) heeft net als de 3D-camera een ingebouwde gps-ontvanger. Bij deze camera draait het echter vooral rond enkel nieuwe technologieën. Zoals Closer Voice, een slim algoritme dat het geluid analyseert en de surroundmicrofoons bijstuurt om stemmen beter op te nemen.

Sony is ook heel trots op Balanced Optical SteadyShot, een verbeterde stabilisatiesysteem dat minder beelden met schokken zou opleveren. De nieuwigheid hier is dat alles gestabiliseerd wordt, van het objectief tot de beeldsensor toe. Bij veel camera’s zit de stabilisatie enkel in de lens, bijvoorbeeld.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.