Hoofdtelefoons brengen een uitkomst in situaties waar luidsprekers ongewenst of minder praktisch zijn. Maar de ene hoofdtelefoon is de andere niet.
1. Op elke situatie voorzien
Voor elke omgeving is er een geschikte hoofdtelefoon. Gesloten hoofdtelefoons zijn ideaal op rumoerige plaatsen, in-ears zijn handig bij sportactiviteiten, en draadloze hoofdtelefoons maken het mogelijk om vanuit de sofa een filmpje te bekijken zonder hinderlijke kabels. Voor draadloos luisterplezier onderweg kan een Bluetooth-hoofdtelefoon uitkomst brengen.
2. Isoleren of niet?
De ene hoofdtelefoon dempt omgevingsgeluiden beter dan de andere, wat zowel een voor- als een nadeel kan zijn. Op de fiets kies je best voor een weinig isolerende hoofdtelefoon, in een vliegtuig ga je voor maximale isolatie. Met een degelijke noise-cancelling hoofdtelefoon kan je omgevingsgeluid zelfs quasi volledig dempen, ook als er geen muziek speelt.
3. Het ene hoofd is het andere niet
Het draagcomfort en de pasvorm van een hoofdtelefoon zijn van immens belang om lang plezier te beleven aan je set. Bij in-ear hoofdtelefoons kan je de pasvorm aanpassen met de bijgeleverde plugs (adapters van siliconenrubber of foam) in verschillende maten, of je kan zelfs plugs op maat laten maken.
Bij een full-size hoofdtelefoon wil je geen overmatige druk voelen van de oorschelpen en hoofdband. Ook het gewicht spreekt hier een woordje mee.
4. Versterking op maat
Niet alle versterkers of cd-spelers zijn voorzien van een hoofdtelefoonuitgang. En hebben ze die wel, dan is hij in 90 procent van de gevallen van inferieure kwaliteit.
Dat gebrek vang je op met een hoofdtelefoonversterker. Ze komen in alle soorten, maten en prijssegmenten – reken op goed 100 euro voor een instapmodel. Buizen of transistors, modellen voor onderweg of voor de huiskamer: de keuze is immens.
,
5. Uit goede bron
Een hoofdtelefoon kan maar zo goed presteren als de zwakste schakel uit de audioketting. Mik dus op de beste kwaliteit voor je audiotracks en zorg voor een goede cd-speler.
Gebruik je digitale bestanden in FLAC of ALAC-formaat, overweeg dan de aanschaf van een degelijke DAC (digitaal-analoog converter) die je op je computer of muziekstreamer aansluit.
Een hoogwaardige, uitschakelbare crossfeed-filter vinden we een troef bij een hoofdtelefoonversterker (of DAC). Die zorgt bij heel wat opnames immers voor een meer natuurlijke luisterervaring die dichter aanleunt bij het luisteren naar gewone speakers, zonder dat de weergavekwaliteit er onder lijdt.
6. Gevoelige oortjes
Net als bij een luidspreker, bepaalt de gevoeligheid van een hoofdtelefoon in grote mate welk volume er geproduceerd wordt bij een zeker vermogen.
Je moet de volumeknop dus minder ver opendraaien met een gevoelige hoofdtelefoon, wat vooral handig is wanneer de hoofdtelefoon wordt gecombineerd met een draagbare speler. Op die manier zingt de batterij het immers wat langer uit.
7. Luisteren is weten
Je kan tien euro spenderen aan een eenvoudige hoofdtelefoon, maar je kan net zo goed een paar duizend euro investeren in een high-end audioset waarin een hoofdtelefoon centraal staat.
Informeer je terdege voor je tot de aanschaf van apparatuur overgaat, en probeer een speciaalzaak te vinden waar je alles eerst even kan beluisteren – specificaties zeggen lang niet alles.
Zo stel je een set samen die helemaal aan jouw persoonlijke wensen voldoet en waar je jarenlang luisterplezier aan beleeft.